Austraalia tagastab Kambodžale kolm ajaloolist skulptuuri

Copy
Kambodžast välja smugeldatud bodhisattvate skulptuuridega sarnase bodhisattva kuju, mis pärineb 8. või 9. sajandist, leidsid Itaaliast rahvusvahelise kunstiteoste tagasisaamise ühenduse Art Recovery International eksperdid, olles otsinud seda aastakümneid. Pildil olev Buddha kuju oli röövitud ühest pühamust ja see anti tagasi Indiale
Kambodžast välja smugeldatud bodhisattvate skulptuuridega sarnase bodhisattva kuju, mis pärineb 8. või 9. sajandist, leidsid Itaaliast rahvusvahelise kunstiteoste tagasisaamise ühenduse Art Recovery International eksperdid, olles otsinud seda aastakümneid. Pildil olev Buddha kuju oli röövitud ühest pühamust ja see anti tagasi Indiale Foto: Art Recovery International / SWNS / Scanpix

Austraalia rahvusgalerii teatas neljapäeval, et tagastab Kambodžale kolm skulptuuri seoses uurimise käigus selgunud asjaoludega, mille kohaselt olid need Kagu-Aasia riigist ebaseaduslikult välja toimetatud.

Pronksskulptuurid, mis pärinevad 9. või 10. sajandist, ostis 2011. aastal 1,5 miljoni dollari eest Briti kunstikaupmees Douglas Latchford, keda hiljem «seostati veenvalt ebaseadusliku antiigikaubandusega», märkis galerii.

Latchford suri 2020. aastal, aasta varem esitati talle süüdistused varastatud ja röövitud Kambodža antiikesemete smugeldamises. Tema vastu esitati täiendavaid süüdistusi ka postuumselt ning need olid seotud tema müüdud kunstiteostega, lisas galerii.

Üleandmistseremoonial ütles Austraalia kunstide erisaadik Susan Templeman, et skulptuuride tagastamine Kambodžale on võimalus «heastada ajalooline ülekohus».

Tema sõnul näitas Kambodža valitsus sel teemal Austraalia vastu üles «koostöövaimu ja armulikkust».

Kambodža suursaadik Austraalias Chanborey Cheunboran nimetas skulptuuride üleandmist «ajalooliseks sündmuseks ja tähtsaks sammuks mineviku ebaõigluse heastamisel», mis «tugevdab kultuurivara väärtust ja tunnustab kultuuripärandi säilitamise ja kaitsmise tähtsust».

Kolm bodhisattvat kujutavat skulptuuri jäävad näitusele Austraaliasse kolmeks aastaks, kuni Kambodža valitsus valmistab neile ette uue kodu pealinnas Phnom Penhis.

Maailma muuseumid tagastavad varastatud esemeid seoses arusaamaga, et koloniaalvõimud on teinud kurja paljudele riikidele.

Nii näiteks lubas juulis Amsterdami mainekas riiklik muuseum Rijksmuseum tagastada sadu varastatud esemeid Indoneesiale ja Sri Lankale. Möödunud aasta lõpus lubas Londoni Hornimani muuseum anda osa oma väärtesemeid üle Nigeeriale pärast enam kui sadat aastat, kui toonased Briti väeüksused need röövisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles