Taiwan süüdistab kõrget ohvitseri Hiina kasuks spioneerimises

Copy
Taiwani sõdurid Han Kuangi õppustel Taipeis. Foto on illustreeriv.
Taiwani sõdurid Han Kuangi õppustel Taipeis. Foto on illustreeriv. Foto: ANN WANG / REUTERS / Scanpix

Taiwani võimud pidasid kinni relvajõudude kolonelleitnanti, keda süüdistatakse Hiinale luurenadmete kogumises, teatas kaitseministeerium kolmapäeval, lubades tõhustada meetmeid spionaaži takistamiseks.

Ministeerium vastas kohaliku meedia teadelete kolonelleitnandist perekonnanimega Hsieh ja teistest, kelle Hiina on väidetavalt värvanud luureandmeid koguma.

«Kaitseministeerium mõistab hukka väikse arvu töötajaid, kes sooritavad selliseid rahva ja riigi reetmise kuritegusid,» öeldi avalduses Hsieh' nime nimetamata ning tema vahistamise teadet kinnitamata ega ümber lükkamata.

«Hiina kommunistide sisseimbumist arvestades jätkab sõjavägi vastuluurehariduse tõhustamist ja suurendab julgeolekuvalvsust,» lisas ministeerium.

Väidetava kuriteo üksikasju ministeerium ei avaldanud.

Taiwani poolriiklik uudisteagentuur Central News Agency (CNA) teatas, et Hsieh töötas riigi põhjaosas Taoyuani maakonnas sõjaväe õhu- ja erivägede juhatuses.

Väidetavalt kogus ta infot ja edastas selle Hiinale vahemehe kaudu, ütles CNA prokuröridele viidates. Ta olevat ka üritanud värvata sellele tegev- ja erusõjaväelasi, et luua spioonivõrgustik.

Taiwan ja Hiina on teineteise järele luuranud 1949. aasta kodusõjast alates. Viimastel aastatel on Taiwan esitanud mitmele endisele kõrgele sõjaväelasele süüdistuse Hiina heaks spioneerimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles