Poola ja Leedu kardavad Venemaa ja Valgevene provokatsioone

Copy
Leedu president Gitanas Nausėda ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki kohtumisel Suwałki koridoris 3. augustil
Leedu president Gitanas Nausėda ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki kohtumisel Suwałki koridoris 3. augustil Foto: Artur Reszko / EPA / Scanpix

Poola peaminister ja Leedu president kohtusid täna niinimetatud Suwałki koridoris, kus NATO liikmesriikide piirid saavad kokku Valgevene ja Venemaa Kaliningradi oblastiga, ning hoiatasid Moskva ja Minski provokatsioonide eest.

Kohtumine leidis aset kaks päeva pärast Valgevene helikopterite lühiajalist sisenemist Poola õhuruumi, mida peeti provokatiivseks sammuks.

Mõlemad NATO idatiiva riigid on tugevdanud julgeolekut piiril, kuna juunikuise nurjunud mässu järel toodi Venemaalt Valgevenesse mitu tuhat Wagneri eraarmee palgasõdurit.

«Venemaa ja Valgevene suurendavad survet piiridele, kasvab provokatsioonide arv ja me peame olema teadlikud, et nende hulk kasvab veel,» ütles Poola peaminister Mateusz Morawiecki koos Leedu presidendi Gitanas Nausėdaga ajakirjanikele esinedes.

Valgevene välisministeerium eitas Valgevene kopterite Poola sisenemist, kohalikud elanikud postitasid sotsiaalmeediasse aga fotosid, millel on Valgevene eraldusmärgid kopteritel selgelt näha.

Liidrid kohtusid Suwałki koridoris, hõredalt asustatud 96 kilomeetri pikkusel maaribal piki Poola-Leedu piiri. Koridor ühendab Leedut, Lätit ja Eestit maitsi ülejäänud NATO riikidega. See eraldab Valgevene Venemaale kuuluvast Kaliningradist, mis omakorda ei ole ühendatud ülejäänud Venemaaga.

Lääne sõjaanalüütikud on juba ammu hoiatanud, et Suwałki koridor on Vene-NATO vastasseisu korral plahvatusohtlik koht. Kardetakse, et kui Venemaa peaks koridori hõivama, lõigatakse Balti riigid Poolast ja teistest NATO riikidest ära.

Nausėda sõnul jääb Suwałki koridor kaitsetuks ka pärast Rootsi NATOga liitumist.

«Mõni ütleb, et NATO tippkohtumisel saavutatud kokkulepe Rootsi tulevases liikmesuses muudab geopoliitilist olukorda ja Suwałki koridori strateegiline tähtsus kahaneb. Mina ei ole selle seisukohaga kindlasti nõus, vaid usun, et Suwałki koridor jääb nii Venemaa kui ka Valgevene provokatsioonide potentsiaalseks sihtmärgiks,» ütles Leedu president.

«Meie piirid on aastaid peatanud mitmesuguseid hübriidrünnakuid. Venemaa ja Valgevene hoogustavad oma arvukaid provokatsioone ja intriige, et destabiliseerida NATO idatiiva piiri,» ütles Morawiecki. «Praegu on Poola ja Leedu piir vaba maailma piir, mis peatab surve despootlikust idast,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles