Oma õuel mehed otsas Reuters: Venemaa püüab värvata armeele uut koosseisu Kasahstanist

Copy
Vene sõdur möödunud aasta jaanuaris Kasahstanis.
Vene sõdur möödunud aasta jaanuaris Kasahstanis. Foto: EPA/STR/Scanpix

Pärast Ukraina vastupealetungi hoogustumist on Kasahstani internetilehtedel hakanud levima Venemaa sõjaväega liitumist propageerivad reklaamid, kirjutab Reuters.

Reklaamipostritel kujutatakse nii Venemaa kui Kasahtsani lippu, millele on juurde lisatud kiri: «Õlg õla kõrval».

Liitujatele lubatakse maksta ühekordset lepingutasu summas 495 000 Vene rubla (ümardatult 4780 eurot), millele lisandub veel 190 000 rubla (veidi üle 1840 euro) suurune kuupalk. Samuti lubatakse erinevaid liitumisega kaasnevaid lisahüvesid, kuid ei täpsustata, mis need on.

Kui kuulutusele klikkida, satub veebikasutaja saidile, mis pakub võimalust liituda Venemaa armeega Kaug-Idas Sahhalini piirkonnas.

Portaali Meduza andmetel võib Kasahstani kriminaalseaduse järgi oodata välismaistes relvakonfliktides osalenud kodanikke ees viie- kuni üheksa-aastane vanglakaristus.

Moskva on püüdnud vältida teise mobilisatsioonilaine väljakuulutamist ja võtnud selle asemel ette tohutu reklaamikampaania, et meelitada venelasi sõjaväkke raha ahvatlusel, kirjutab AFP.

Venemaa endine president Dimitri Medvedev sõnas täna, et riik on käimasoleva aasta jooksul värvanud relvajõududesse üle 231 000 inimese, vahendab BNS.

Lisaks reklaamidele, mis kutsuvad Vene armeega liituma, leidub Kasahstani veebiavarustes ka kuulutusi, kus pakutakse ehitustööd Ida-Ukraina aladel, mida Vene väed hetkel okupeerivad.

Kasahstani on varem korduvalt süüdistatud Venemaale sõjategevuses kasutatava tehnika saatmises ja Moskva aitamises sanktsioonidest kõrvale hiilimisel. Seni on Astana sellekohased väited tagasi lükanud ning kutsunud mõlemat konflikti osapoolt sõlmima relvarahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles