KOHALIK VAADE Leedu tankide esimene ohver: veel sõlmimata ostutehing kõigutab kaitseministri tooli (1)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas (vasakult) väisas koos Saksa kolleegi Boris Pistoriuse, NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ja president Gitanas Nausėdaga juunis toimunud Leedu-Saksa ühisõppust.
Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas (vasakult) väisas koos Saksa kolleegi Boris Pistoriuse, NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ja president Gitanas Nausėdaga juunis toimunud Leedu-Saksa ühisõppust. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Nüüdisaegne tank peaks olema tugevalt relvastatud ja hästi kaitstud sõiduk, see peaks vastu pidama vaenlase tulele ja üle elama lahingud. Sarnaselt tõusvate poliitiliste tähtedega pole aga tankidki hävimatud: mõlemad võivad olla haavatavad mitmesuguste takistuste suhtes ja neid saab omal alal lüüa. Praegune olukord Leedus pakub hea näite.

Oli esmaspäev, 24. juuli, kui Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas riigikaitsenõukogust välja tuli ja ajakirjanikele saladuseloori kergitas: Leedu kavatseb allkirjastada kavatsuste protokolli lahingutankide soetamiseks Saksamaalt. Vaid vähesed vaatlejad pöörasid ministri vihjele tähelepanu.

Ometi, nagu selgub, oli osa avaldatud teabest piiratud – seda ei tohtinud jagada väljaspool riigikaitsenõukogu, kus käivad koos peamised otsustajad sõja- ja poliitikaküsimustes.

Peagi lahvatas skandaal ja nüüd, kaks nädalat hiljem, ei räägita mitte tankidest, vaid riigi ühe populaarseima poliitiku uurimisest ja isegi tagandamisest. Kuidas selleni jõuti?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles