Ukraina ründas Vene baase Mustal merel ja Krimmi poolsaarel

Copy
Ukraina sõjaväelased, kes panustavad droonidega seotud operatsioonidesse Hersonis, 26. juulil 2023. a.
Ukraina sõjaväelased, kes panustavad droonidega seotud operatsioonidesse Hersonis, 26. juulil 2023. a. Foto: Hector Adolfo Quintanar Perez/ZUMA/SCANPIX

Venemaa kaitseministeerium tegi katse täna varahommikul avalikkust veenda, et nende väeüksused nurjasid öised Ukraina rünnakud oma Musta mere äärse mereväebaasi ja Krimmi poolsaare vastu.

«Öösel püüdsid Ukraina relvajõud kahe mehitamata merekaatriga rünnata Venemaa relvajõudude Novorossiiski mereväebaasi,» märkis ministeerium Telegramis ja lisas, et Vene laevad hävitasid meredroonid.

Niinimetatud kamikaze-droonide rünnak Novorossiiski laevastikubaasi pihta ei olnud aga nii ebaõnnestunud, nagu Venemaa kaitseministeerium teatas, märkis Unian. Veebi ilmus ka videolõik, milles on näha, külilikaldunud ning ilmselt aeglaselt põhja vajuvat sõjalaeva. Selle lähedal on veel mitu laeva, tõenäoliselt meeskonna evakueerimiseks.

Ukraina julgeolekuteenistus SBU edastas portaalile Unian videolõigu, mis oli filmitud teenistuse droonpaadi külge kinnitatud kaameraga. Sellelt on näha, kuidas kaater 450-kilogrammise trotüülilastiga tabab umbes 100 meeskonnaliikmega laeva. Allika sõnul viidi erioperatsioon läbi koos Ukraina laevastikuga.

Musta mere äärses Novorossiiski sadamas on ka lõpp-punkt naftajuhtmel, mille kaudu veetakse valdavat osa Kasahstani naftaekspordist läbi Venemaa. Naftajuhtme käitaja Caspian Pipeline Consortium teatas, et jätkab nafta pumpamist sadamas sildunud tankeritele, vahendas Vene meedia reedel. Kuid samas on laevadele kehtestatud ajutine sadamast lahkumise keeld, märkis ettevõte Interfaxi vahendusel.

Kuigi Venemaa Musta mere laevastik on Ukraina väeüksuste pidev sihtmärk alates Moskva agressioonisõja algusest mullu veebruaris, on rünnakud viimastel nädalatel sagenenud. Venemaa kaitseministeerium teatas teisipäeval, et nurjas Ukraina droonirünnaku, mille sihtmärgiks olid Mustal merel paiknevad patrull-laevad. Pinged Mustal merel kasvavad üha, eriti pärast Moskva otsust lahkuda niinimetatud Ukraina viljaleppest.

Sarnase rünnaku tõrjumisest andis Venemaa teada ka nädal varem.

Ministeerium andis reedel veel teada, et tulistas Krimmi poolsaare kohal alla 13 drooni. Kummagi rünnaku puhul ei olnud ohvreid ega kahju, märkis ministeerium.

2014. aastal Venemaa annekteeritud Krimmi poolsaar on olnud Kiievi sihtmärk kogu täiemahulise sõja kestel, ent viimastel nädalatel on sealgi rünnakud sagenenud ja muutunud kaalukamaks.

Ukraina korraldas juulis droonirünnakud Krimmi, kus õhiti laskemoonaladu ning kahjustati strateegilist ning suure sümbolväärtusega silda, mis ühendab poolsaart Venemaa territooriumiga.

Kiiev lubab Krimmi Venemaalt tagasi vallutada.

Pühapäeval teatasid Krimmi Moskvast pukki pandud võimud, et poolsaare kohal tulistati alla 25 Ukraina drooni.

Samal ajal teatab Kiiev Venemaa korduvatest rünnakutest Ukrainas Musta mere kaldal asuvas Odessa oblastis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles