Saudi Araabia näitas Ukraina-kõnelusi võõrustades oma rahvusvahelist mõjuvõimu

Copy
Saudi Araabia lipp.
Saudi Araabia lipp. Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/Scanpix

Saudi Araabia võõrustas laupäeval Ukraina sõja üle peetud kõnelusi, näidates taas oma diplomaatilist musklit, Kiiev ei oodanud üritusest lihtsat, arvestades esindatud riikide suurt hulka.

Kohtumine, millel Ukraina korraldajate sõnul osalesid umbes 40 riigi, kuid mitte Venemaa esindajad, lõppes laupäeva õhtul pärast mitu tundi kestnud erinevate delegatsioonide avaldusi ja pikka arutelu kinniste uste taga, ütlesid osalejad.

Ootuspäraselt ei avaldatud lõppdeklaratsiooni, kuigi Euroopa allika sõnul lepiti kokku põhipunktides, muu hulgas selles, et «igasuguse rahulahenduse keskmes» peab olema Ukraina «territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse» austamine.

Korraldajatel õnnestus Moskva puudumisest hoolimata kohale tuua nelja mõjuka BRICS-i bloki liikme esindajad: Brasiilia, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika Vabariik.

«Hiina osales aktiivselt ja suhtus uuesti kohtumisse positiivselt,» ütles Euroopa allikas.

Ometi kasutas Brasiilia delegatsiooni juhtinud välispoliitika nõunik Celso Amorim oma ettevalmistatud märkusi, rõhutamaks, et «igasugused tõelised läbirääkimised peavad hõlmama kõiki osapooli», sealhulgas Venemaad.

«Kuigi Ukraina on suurim ohver, siis kui me tõesti tahame rahu, peame Moskva sellesse protsessi mingil moel kaasama.»

Prantsuse diplomaatiline allikas ütles, et samme «ühtlustatakse, et luua tingimused siduvateks läbirääkimisteks».

Allikas lisas: «Kas tänane kohtumine loob need tingimused? Ilmselgelt mitte. See on pikaajaline pingutus.»

Venemaa alustas 24. veebruaril 2022 täiemahulist sõda Ukraina vastu, ebaõnnestudes katses vallutada pealinn Kiiev, kuid hõivates alasid riigi idaosas, mille tagasivõitmise nimel võitlevad Lääne toetatud Ukraina väed.

Ukraina oli läinud laupäevasele kohtumisele, olles valmis pingeteks.

«Ma ennustan, et arutelu ei saa olema lihtne, kuid tõde on meie poolel,» ütles Ukraina presidendikantselei ülem Andri Jermak reedel eetris olnud intervjuus.

«Meil on palju lahkarvamusi ja oleme kuulnud palju seisukohti, kuid on oluline tutvustada oma põhimõtteid,» ütles Jermak, kes juhtis kõnelustel Kiievi delegatsiooni.

«Meie ülesanne on ühendada kogu maailm Ukraina ümber.»

Jeddah' kohtumisele eelnesid juunis kõnelused Kopenhaagenis, mis olid kavandatud mitteametlikena ja kus samuti ei avaldatud lõppdeklaratsiooni.

Diplomaadid ütlesid, et Ukraina korraldatud kohtumiste eesmärk on kaasata paljud riigid arutellu tee üle rahu suunas – eelkõige ühes Venemaaga BRICS-i blokki kuuluvad riigid, mis on võtnud sõja suhtes lääneriikidest neutraalsema hoiaku.

Washingtoni delegatsiooni juhtis USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan, ütles Valge Maja kõrge ametnik.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles laupäevaõhtuses videopöördumises, et Jeddah's oli esindatud 42 riiki ning et Ukraina delegatsioon püüdis veenda teisi osalisi tema 10-punktises rahuvalemis, mis nõuab Vene vägede täielikku väljaviimist Ukraina territooriumilt.

See näeb ette Ukraina piiride taastamise, hõlmates ka 2014. aastal Venemaa poolt annekteeritud Krimmi poolsaare.

Venemaa on varem öelnud, et igasugustel läbirääkimistel tuleb arvesse võtta «uusi territoriaalseid reaalsusi».

Kohtumine rõhutab Saudi Araabia «valmisolekut kasutada oma häid teenistusi, et aidata jõuda lahenduseni, mille tulemuseks on püsiv rahu», teatas reedel Saudi Araabia ametlik pressiagentuur.

Maailma suurima toornafta eksportijana, kes teeb Moskvaga naftapoliitika vallas tihedat koostööd, on Riyāḑ reklaaminud oma sidemeid mõlema poolega ja paigutanud end sõjas võimaliku vahendaja rolli.

Mais võõrustas kuningriik Zelenskõid samuti Jeddah's peetud Araabia Liiga tippkohtumisel, kus Ukraina president süüdistas mõningaid araabia liidreid silmade kinni pigistamises Venemaa sissetungi õuduste ees.

Riyāḑ on võtnud kasutusele «klassikalise tasakaalustamisstrateegia», mis võib pehmendada Venemaa reaktsiooni sel nädalavahetusel toimuvale tippkohtumisele, ütles Birminghami ülikooli Saudi Araabia poliitika ekspert Umar Karim.

Saudi ametnikud peavad laupäevaseid kõnelusi tõendiks oma riigi üleilmsest mõjuvõimust ja õigustuseks rõhuasetusele diplomaatiliste partnerite mitmekesistamisele.

«Need kõnelused on suurepärane näide Saudi Araabia multipolaarse strateegia edust, mille eesmärk on säilitada tugevad sidemed Ukraina, Venemaa ja Hiinaga,» ütles valitsusele lähedalseisev Saudi Araabia analüütik Ali Shihabi.

Edasi liikudes tahab Riyāḑ «olla koos India või Brasiiliaga, sest ainult ühtse klubina saavad need riigid loota maailmaareenil mõju avaldada,» ütles Joost Hiltermann, rahvusvahelise kriisirühma Lähis-Ida programmi direktor.

«Kas nad suudavad kõigis asjades, näiteks Ukraina sõja osas, kokku leppida, on suur küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles