India mehitamata kulgur Chandrayaan-3 jõudis Kuu orbiidile

Copy
India kanderakett koos kosmoseaparaadiga Chandrayaan-3 teel Kuu poole. Foto on illustratiivne.
India kanderakett koos kosmoseaparaadiga Chandrayaan-3 teel Kuu poole. Foto on illustratiivne. Foto: Aijaz Rahi / AP / Scanpix

India mehitamata kulgur jõudis eile Kuu orbiidile; eduka maandumise korral saab Indiast neljas Kuu pinnale missiooni saatnud riik.

Maailma suurima rahvaarvuga riigil on võrdlemisi kasina eelarvega kosmoseprogramm, mis on ometi lähenemas suurriikide püstitatud verstapostile.

Seni on Kuu pinnal edukalt maandunud vaid USA, Venemaa ja Hiina.

India kosmoseuuringute organisatsiooni (ISRO) kinnitusel jõudis kosmoseaparaat Chandrayaan-3 kolm nädalat pärast selle starti edukalt Kuu orbiidile.

Kui missioon plaanipäraselt kulgeb, maandub Chandrayaan-3 Kuu väheuuritud lõunapoolusel 23.-24. augustil.

Riigi viimane katse Kuule jõuda kukkus neli aastat tagasi läbi, kui juhtimiskeskus kaotas kulguriga veidi enne maandumist kontakti.

ISRO arendatud aparaat koosneb maandurist Vikram ja kulgurist Pragyan, mis peaks hakkama saatma Maale analüüsimiseks tagasi pilte.

Missiooni maksumus on 67,6 miljoni euro juures oluliselt madalam kui teiste riikide sarnastel programmidel.

Ekspertide sõnul on India hoidnud kulusid kokku läbi juba olemasoleva kosmosetehnoloogia kopeerimise ja tänu kõrgelt kvalifitseeritud inseneride rohkusele, kes teenivad sealjuures vaid murdosa oma välismaa kolleegide palgast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles