Poola: Valgevene ja Venemaa korraldavad uut migrantide lainet

Copy
Poola ehitas Valgevenest tulla võivate ebaseaduslike migrantide kaitseks terastara Białowieża/Belovežje metsa piirialale kahe riigi vahel
Poola ehitas Valgevenest tulla võivate ebaseaduslike migrantide kaitseks terastara Białowieża/Belovežje metsa piirialale kahe riigi vahel Foto: Agnieszka Sadowska / AP / Scanpix

Poola valitsus süüdistas esmaspäeval Valgevene ja Venemaa võime järjekordse migratsioonilaine korraldamises Euroopa Liitu Poola piiri kaudu eesmärgiga destabiliseerida piirkonda.

«Me räägime operatsioonist, mida organiseerivad Vene ja Valgevene salateenistused ning mis muutub üha rohkem ja rohkem intensiivsemaks,» ütles Poola asesiseminister Maciej Wąsik ajakirjanikele.

Poola piirivalveameti ülem Tomasz Praga lisas, et Valgevene teenistused on muutunud «kuritegelikuks jõuguks, mis tõmbab ebaseadusliku rände niite».

«Loomulikult nad saavad sellest tohutut kasu,» ütles ta ajakirjanikele.

Eelmise piirikriisi ajal, mis sai alguse 2021. aasta suvel, ületasid või püüdsid ületada piiri Valgevenest Poolasse kümned tuhanded sisserändajad ja põgenikud, kellest valdav osa oli pärit Lähis-Ida riikidest.

Toona süüdistas Lääs Valgevene autoritaarset režiimi rändelaine korraldamises koos selle liitlase Venemaaga, nimetades seda hübriidrünnakuks, mis on selline sõjapidamise viis, mis kasutab sõjaväevälist taktikat. Minsk mõistagi eitas süüdistusi.

Seepeale kehtestas Poola piiril üheksaks kuuks karmi korra piirikaitsetsooni näol, kuhu ei lubatud mitteresidente, sealhulgas migrante, abitöötajaid ega meediaga seotud inimesi.

Samuti saatis Varssavi piirile tuhandeid sõjaväelasi ja politseinikke, et toetada piirivalvepatrulle kriisi tipphetkel. Lisaks ehitati terasest tara piki piiri ja võeti vastu seadus, mis lubab migrante tagasi Valgevenesse tõrjuda.

Wąsik ütles, et olukord «ei ole praegu nii kaootiline, kui see oli kahe aasta eest».

Praga sõnul on sel aastal üritanud Valgevenest Poola siseneda umbes 19 000 ebaseaduslikku sisserändajat. Mullu oli selliste migrantide koguarv 16 000 juures.

Ainuüksi juulis üritas piiri ületada sealtkaudu enam kui 4000 migranti.

Vastuseks palus piirivalveamet esmaspäeval kaitseministeeriumil saata piiri turvama täiendavalt veel 1000 lisasõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles