VENE-GRUUSIA SÕDA 15 Sõda jättis Gruusiale nähtava ja nähtamatu jälje

Copy
Sõda Gruusias ajakirjanikuna kajastanud Nanuka Žoržolianit saatsid veel paar aastat hiljem peavalud, paanikahood ja psühholoogilised probleemid. Praegu juhib Žoržoliani Gruusias omanimelist telesõud.
Sõda Gruusias ajakirjanikuna kajastanud Nanuka Žoržolianit saatsid veel paar aastat hiljem peavalud, paanikahood ja psühholoogilised probleemid. Praegu juhib Žoržoliani Gruusias omanimelist telesõud. Foto: Teele Toova

Gruusia augustisõda 2008. aastal puudutas enamikku grusiine ja teisi Kaukaasia rahvaid. Ühtesid vahetult ja valusalt, teisi pisut leebemalt, kuid tunda said seda väga paljud.

Postimees tundis huvi, millest mõtlevad nende sündmustega kokku puutunud grusiinid nüüd kõigele tagasi vaadates. Mida nad arvavad riiki kordi sõdadega kurnanud ja inimeste elusid hävitanud naabrist ning kui palju on see nende suhtumist Venemaasse muutnud.

Gruusia nüüdne tuntud teletäht Nanuka Žoržorliani (44) sattus sõja puhkedes Eesti ajakirjanikega sarnasesse olukorda: ta alustas kolleegidega reportaažide tegemist vähimagi ettevalmistuse või teadmiseta, mis õigupoolest ees ootab.

Vähe sellest, rindejoonele saadeti äsja reporterist toimetajaks edutatud naine sama hästi kui tühjade käte ja igasuguste juhtnöörideta. «Ei kiivrit, kuulivesti ega käitumisjuhiseid eri olukordadeks. Mitte midagi! See oli täiesti avastamata maa. Meil oli ainult mikrofon ja kaamera,» meenutas Žoržorliani. «Ainus, mis mind ja kolleege ühendas, oli pühendumus, sest rindeuudiseid saadeti hankima kõik, isegi kultuuri- ja majandusajakirjanikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles