Gruusia peaminister nimetas Venemaad sõja aastapäeval agressoriks

Copy
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Scanpix / Scanpix

Gruusia peaminister Irakli Garibašvili tegi täna avalduse seoses 15 aasta möödumisega Moskva kallaletungist Gruusiale ja sellele järgnenud lühiajalisest sõjast, nimetades Venemaad agressoriks.

Venemaa saatis tuhanded sõdurid 2008. aasta 8. augustil Gruusiasse, kui Thbilisi oli alustanud sõjalist operatsiooni Lõuna-Osseetia separatistide vastu, kes olid toona tulistanud suurtükkidest lähipiirkonnas paiknevaid Gruusia külasid.

«Oleme teadnud pikka aega, et Venemaa oli agressor, meie teame seda ja kogu maailm teab seda,» ütles Garibašvili ajakirjanikele.

Opositsioon süüdistab sageli Garibašvili valitsust liigses Venemaa-meelsuses.

Venemaa okupeeris 2008. aastal viie päeva jooksul suure osa Gruusia alast, kuni Prantsuse toonase presidendi Nicolas Sarkozy vahendusel relvarahuni jõuti.

Endine Venemaa marionettpresident Dmitri Medvedev, kes sõjalise aktsiooni jaoks 2008. aastal vormiliselt käsu andis, kaitses teisipäevases avalduses Moskva tollast tegutsemist.

«Meie relvajõud karistasid viie päeva jooksul kiirelt ja karmilt arrogantseid natsionaliste,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Samuti sarjas ta Läänt toonase Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili toetamise eest, tõmmates paralleele lääneriikide praeguse toetusega Kiievile Venemaa jätkuvas agressioonisõjas Ukraina vastu.

«Nii nagu 2008. aasta augustiski, meie vaenlased purustatakse ning Venemaa saavutab rahu omaenda tingimustel,» kirjutas ta.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles esmaspäeval, et Kiiev on Thbilisiga solidaarne ning et Venemaal tuleb oma agressiooni eest kallilt maksta.

«Ukrainlased on solidaarsed Gruusia rahvaga ja ma tänan kõiki Gruusia kodanikke, kes kaitsevad koos meiega vabadust,» ütles ta.

Gruusia 2008. aasta sõjas tapeti mõlemal poolel sadu sõdureid ja tsiviilisikuid. ÜRO andmeil sundis sõda kodudest lahkuma umbes 120 000 inimest, ehkki paljud neist hiljem naasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles