AASIA VAADE India tulevikus paistab palju kahtlusi ja katsumusi

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
India peaminister Narendra Modi Valge Maja rõdul USA presidendipaari Joe ja Jill Bideniga.
India peaminister Narendra Modi Valge Maja rõdul USA presidendipaari Joe ja Jill Bideniga. Foto: Chris Kleponis/CNP/Startraksphoto/Scanpix

Selle aasta juunikuus ootas India peaministrit Narendra Modi`d visiidil USAsse ees punane vaip, kõne Kongressis ja pidulik õhtusöök Valges Majas. Ainult kahel teisel rahvusvahelisel liidril on praeguse administratsiooni ajal olnud au Bideni kodus einestada: Prantsusmaa presidendil Emmanuel Macronil ja tema Lõuna-Korea kolleegil Yoon Suk Yeol.

Sarnaselt Washingtonile võeti Modi vägagi aupaklikult vastu umbes kuu hiljem Prantsusmaal ning varem mais Austraalias ja Jaapanis.

Soe vastuvõtt ootas India valitsusjuhti ka mullu septembris Usbekistanis, kus ta kohtus peale kohalike poliitikute ka Venemaa presidendi Vladimir Putini, Hiina juhi Xi Jinpingi ning Iraani presidendi Ebrahim Raisiga.

Modile on kõik lubatud. Tema sõjakalt neutraalne välispoliitika lubab tal samal ajal osta Venemaalt kütust ja sõlmida USAga uusi sõjalisi lepinguid, ilma et keegi häält tõstaks. Kõik soovivad olla sõbrad järgmise superriigiga – just selleks India end peab –, kartes, et vastasel juhul satub ühte leeri India vaenlastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles