INTERVJUU Poola välispoliitika ekspert: Saksamaa ootas, et Ukraina sõja kaotaks

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi kohtumine Poola peaministri Mateusz Morawieckiga 2021. aasta sügisel.

 
Saksamaa kantsleri Olaf Scholzi kohtumine Poola peaministri Mateusz Morawieckiga 2021. aasta sügisel.  Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix

Kuigi Poola valitsuse süüdistused Berliini vastu on hullumeelsed, ei tasu unustada Saksamaa leiget reaktsiooni Ukraina sõja alguses, leiab Poola välispoliitikaekspert Witold Jurasz.

Endise diplomaadi sõnul võivad Venemaa ja Valgevene kasutada poliitiliselt tundlikku aega valimisteks valmistuvas Poolas ära provokatsioonide korraldamiseks.

Mõnda aega paistis, et Poola võib liialdada otsuste ja väljaütlemistega, mis puudutasid Wagneri vägede kohalolu Valgevenes. Nüüd on aga teisedki Valgevene läänenaabrid Läti ja Leedu samasuguseid samme astunud. Kas peate praeguseid meetmeid tõhusaks heidutuseks võimalike Minski provokatsioonide vastu?

Wagneri grupp ei ole sõjaline oht selle sõna klassikalises tähenduses. Siiski on provokatsioonid võimalikud. Näiteks migrantide tormijooks piirile, kus rahvamassi imbuvad ka Wagneri võitlejad; kui üks palgasõdur avab piiril tule, on Poola piirivalve sunnitud vastu tulistama. Sellised sündmused oleks kindlasti provokatiivsed.

Teine võimalus, mida ma samuti ei välistaks, on samasugune, nagu mõned aastad tagasi Eestis juhtus, kui venelased pidasid Eesti pool piiri kinni ametnik Eston Kohvri. Sellega peaksime ka arvestama.

Veel tuleb silmas pidada, et meie analüüsid Venemaa ja Valgevene käitumise kohta põhinevad loogikal, et nad käituvad mõistuspäraselt. Ehkki ma ei välistanud Venemaa sissetungi Ukrainasse, pidasin ma seda päris rumalaks sammuks, ometi see möödunud aastal juhtus.

Sellega saime õppetunni, et vahel käituvad Venemaa ja Valgevene vastutustundetul ja ebaloogilisel viisil. Seepärast tuleb piiri tugevdada.

Tähtis on seegi, et Poolas on oktoobris tulemas valimised. Arvestades poliitilisi pingeid, mis Poolas seetõttu juba üleval on, ei pruugi venelased ära öelda võimalusest provotseerida mingit sorti kaost.

Arvestades nende aspektide koosmõju, on sõjalise jõu tugevdamine piiril vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles