Pakistani president saatis parlamendi laiali

BNS
Copy
Arif Alvi.
Arif Alvi. Foto: REUTERS/Saiyna Bashir/SCANPIX

Pakistani parlament saadeti kolmapäeval laiali ja ametisse astub tehnokraatide juhitav üleminekuvalitsus, mis valmistab ette valimised, teatas riigi presidendiamet enne valimisi.

«President saatis rahvusassamblee laiali peaministri nõuandel põhiseaduse artikli 58-1 alusel,» seisis president Arif Alvi ametkonna avalduses.

Pakistanis valitsevad juba üle aasta poliitilised segadused, mis said alguse eelmise aasta aprillis, kui endisest kriketitähest peaminister Imran Khan ametist tagandati. Rahva seas populaarse poliitiku ja tema erakonna mahasurumine kulmineerus sel nädalavahetusel Khani vangimõistmisega korruptsioonisüüdistuse alusel.

Seaduse järgi tuleb valimised läbi viia 90 päeva jooksul pärast parlamendi laialisaatmist, kuid lahkuv valitsus on juba hoiatanud, et ilmselt lükatakse need edasi.

Harilikult omavahel vaenujalal poliitiliste dünastiate juhitavad parteid, kes Khani väljatõrjumiseks käed lõid, ei ole 18 võimukuu jooksul rahva toetust saavutanud.

Majanduses valitseb Rahvusvahelise Valuutaprogrammi (IMF) toetuspaketist hoolimata seisak, mida iseloomustavad suur välisvõlg, kiire inflasioon ja ulatuslik töötus, sest vabrikud seisavad, kuna tooraine ostumiseks ei ole välisvaluutat.

«Majandusotsused on eranditult rasked ja sageli ebapopulaarsed ning nende efektiivne jõustamine nõuab pikema ametiajaga valitsust,» ütles mõttekoja Pakistani Seadusandlik Areng ja Läbipaistvus president Ahmed Bilal Mehboob.

«Need valimised on olulised, sest tulemuseks on viieaastase ametiajaga uus valitsus, millel ideaalis peaksid olema volitused majanduse taastumiseks hädavajalike otsuste tegemiseks.»

Valimiste edasilükkamisest on räägitud juba mitu kuud, sest võimud püüavad julgeoleku- majandus- ja poliitilises kriisis riiki stabiliseerida.

Nädalavahetusel avaldati lõpuks mais läbi viidud rahvaloenduse tulemused ja valitsuse sõnul on nüüd valimiskomisjonil vaja aega, et uued valimisringkondade piirid paika panna.

Wilsoni keskuse Lõuna-Aasia instituudi direktor Michael Kugelman ütles, et valimistega viivitamine annab koalitsioonipartneritele Pakistani Moslemi Liiga-Nawazile (PML-N) ja Pakistani Rahvaparteile (PPP) aega välja mõelda, kuidas Khani Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) väljakutsele vastata.

«Tegelikkuses võib venitamine aga rahva lihtsalt veel rohkem vihale ajada ja virgutada opositsiooni, kes on pidanud kuid kestnud mahasurumise all kannatama,» ütles Kugelman.

Kõigi Pakistani valimiste taga hiilib sõjavägi, kes on viinud alates riigi loomisest 1947. aastal läbi vähemalt kolm edukat riigipööret.

Khan tõusis analüütikute sõnul võimule 2018. aastal üldrahvaliku toetuslaine ja mõjuvõimsa sõjaväeladviku soosingul, kuid langes mõne kuuga, kui kindralite toetus kadus.

«See riik ei saa edasi liikuda enne, kui meil on rahvuslik ühtsus,» tõdes Sharif.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles