Prantsusmaa ja Mali peatasid teineteise kodanikele viisade andmise

Copy
Prantsuse lipp Malis
Prantsuse lipp Malis Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix

Prantsusmaa ja Mali peatasid teineteise kodanikele viisade väljastamise, ütlesid täna diplomaadid. Riikide tüli on juba viinud Prantsuse sõdurite lahkumiseni endisest liitlasriigist Sahelis.

Prantsuse saatkond peatas nädala algul uute viisade väljastamise Mali pealinnas Bamakos ning kandis Mali nende riikide nimekirja, kuhu oma kodanikel mitte mingil juhul ei soovitata reisida.

«Praeguses tugevate piirkondlike pingete kontekstis on igasugune Malisse reisimine tugevalt mittesoovitatav. Prantsuse kodanikel Malis tuleb ilmutada suurimat valvsust,» seisab Prantsuse välisministeeriumi 7. augustil avaldatud hoiatuses.

Mali hunta teatas vastuseks, et Prantsuse kodanikele külmutatakse uute viisade andmine. Halvemaks hinnatud julgeolekuolukorra tõttu on ümber korraldatud Prantsuse saatkonna teenused, mis tähendab, et viisasid ei ole võimalik väljastada, kuni vastupidisest ei teatata, öeldakse internetis viisataotluslehel.

Prantsusmaa ja Mali suhted halvenesid 2020. aastal, kui sõjavägi haaras Bamakos võimu ja kukutas valitud presidendi Ibrahim Boubacar Keïta, kes ei tulnud toime džihadistide verise mässu mahasurumisega.

Vahekord teravnes veelgi, kui Mali hunta kutsus kohale Vene erasõjafirma Wagner palgasõdurid. Prantsusmaa hakkas võitluseks džihadistidega riiki viidud sõdureid välja tooma ning jõudis eelmisel aastal sellega lõpule.

Omavahelise konflikti on lõkkele puhunud piirkondlikud pinged, mis tekkisid pärast 26. juuli sõjaväelist riigipööret Mali naaberriigis Nigeris, mis on olnud Prantsusmaa oluline liitlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles