Läti tormikahjud ulatuvad 11 miljoni euroni

Postimees
Copy
Tormimurd Dobele piirkonnas
Tormimurd Dobele piirkonnas Foto: Lita Millere / LETA / Scanpix

Esmaspäeval Lätit räsinud tormi kahjustuste suurus on umbes 11 miljonit eurot, teatas Läti keskkonnakaitse- ja regionaalarenguminister Māris Sprindžuks.

Torm tekitas kahjustusi kokku 54 omavalitsuses ja kahjustada sai 2500 majapidamist. Kõige rohkem tegi torm kahju Dobele piirkonnas.

«Loomulikult tuleb need majapidamised kõik üle lugeda ja seda teevad omavalitsused, sest keegi võis lisada ka põlenud küünid,» lausus Sprindžuks täna Läti televisioonile. «Me ei saa absoluutselt kõigega aidata, aga peamiste elamuhoonete [parandamist] toetatakse.»

Mõne inimese jaoks aitab riigi abi katta vaid osa tormikahjudest. «Kuid see on tee, mille oleme enne talve valinud,» märkis minister.

Kohalikud omavalitsused ja rahandusministeerium jõudsid kolmapäeval kokkuleppele, et omavalitsused saavad maksta välja kuni 3000 euro suurust abiraha tormis kahjustada saanud katuste või akende parandamiseks.

Rahandusminister Arvils Ašeradens leppis tormist kõige rängemini kannatada saanud omavalitsuste juhtidega kokku ühises lähenemises esmase abi jaotamisel, mis tuleb välja maksta viivituseta.

Alguses võimaldatakse omavalitsustele esmaseid väljamakseid kahjustada saanud katuste ja akende taastamiseks. Selline makse tehakse kõigile majapidamistele, mis on tormis kahjustada saanud.

Lisaks esmasele toetusele on võimalik taotleda ka teisast toetust, mille määramine otsustatakse juhtumipõhiselt.

Lätit tabas 7. augustil äike ja tugev torm, kohati sadas väga jämedat rahet. Loodusjõud murdsid puid ja hävitasid hooneid, sõidukeid ja taristut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles