India reformib koloniaalajast pärit kriminaalseadustikku

Copy
India siseminister Amit Shah parlamendihoone juures.
India siseminister Amit Shah parlamendihoone juures. Foto: Sanjeev Verma / imago / Hindustan Times / Scanpix

India valitsus on asunud läbi viima suurimat reformi koloniaalajast pärit kriminaalseadustikus ning reedel pakuti välja uued karistused lintšimise ja naistevastaste kuritegude eest.

India karistusseadustik ning teised politseid ja kohtuid puudutavad seadused võeti kasutusele 19. sajandil, kui riik oli Briti impeeriumi osa.

Nüüd roogitakse seadustest välja arhailised viited Briti monarhiale ja teised «meie aja orjuse» märgid, ütles siseminister Amit Shah reedel parlamendis.

«Need seadused tehti koloniaalvõimu tugevdamiseks, koloniaalvalitsejate kaitseks ja nende eesmärk oli karistada, mitte õigust mõista,» ütles minister enne reformieelnõu tutvustamist rahvaesindajatele.

«Me muudame seda, ja uute seaduste vaim on kaitsta meie kodanike põhiseaduslikke õigusi.»

Muudatusettepanekud sisaldavad surmanuhtlust rahvahulkade omakohtu eest ja näevad rühmavägistamise puhul ette vähemalt 20-aastast vanglakaristust.

Pisikuritegude eest on kavas hakata rakendama kogukonnateenistust, et vähendada miljonite ootel juhtumite otsas istuvate India kriminaalkohtute töökoormat.

Kohtuistungitele ja kriminaaljuurdlustele seatakse edaspidi ajapiirangud, et teha lõpp olukorrale, kus mõni kohtuasi kestab aastaid ega jõua lahenduseni.

Eelnõusid asub esmalt arutama parlamendkomisjon, kuid need loodetakse vastu võtta enne seda, kui parlament tuleva aasta mais peetavate valimiste eel laiali saadetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles