USA justiitsminister nimetas eriprokuröri uurima Joe Bideni poja tegevust (1)

Copy
Hunter Biden.
Hunter Biden. Foto: Ting Shen/EPA/Scanpix

USA justiitsminister Merrick Garland nimetas reedel ametisse eriprokuröri uurima president Joe Bideni poega Hunterit seoses väidetavalt ebaseadusliku äritegevusega välismaal.

Süüdistused on seotud tehingutega, mida ta tegi Hiinas, Ukrainas ja mujal alates 2009. aastast oma isa asepresidendi ametiajal ja pärast seda.

Garland nimetas eriprokuröriks David Weissi Delaware' osariigist, kes on alates 2019. aastast uurinud Hunter Bideniga seotud maksu- ja relvasüüdistusi.

Garlandi sõnul oli Weiss taotlenud eriprokuröri staatust, et Hunter Bideni kuriteosüüdistusi laiemalt uurida.

«Arvestades tema taotlust ja ka selle asjaga seotud erakorralisi asjaolusid, jõudsin järeldusele, et tema eriprokuröriks määramine on avalikes huvides,» ütles Garland.

Seni on Weissi uurimine keskendunud madala profiiliga süüdistustele, et Hunter Biden (53) ei tasunud miljonite dollarite suuruse tulu pealt makse ja ostis ebaseaduslikult tulirelva.

Presidendi vabariiklaste vastased on süüdistanud Joe Bidenit poliitilise positsiooni ärakasutamises oma poja abistamiseks. Joe Biden on süüdistused tagasi lükanud.

CNN-i andmetel on prokurörid Hunter Bideni võimalikke kuritegusid uurinud viis aastat.

Teine justiitsministeeriumi eriprokurör Jack Smith on esitanud kahes eraldi asjas süüdistuse ekspresident Donald Trumpile. Neist üks puudutab ülisalajaste valitsusdokumentide väärkäitlemist ja teine vandenõud 2020. aasta valimistulemuste tühistamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles