USA stsenaristid taasalustasid läbirääkimisi suurstuudiotega

BNS
Copy
USA stsenaristide gildi (WGA) streik.
USA stsenaristide gildi (WGA) streik. Foto: MARIO ANZUONI/Reuters/Scanpix

USA stsenaristide gild (WGA) kohtus eile suurstuudiotega läbirääkimiste laua taga esimest korda pärast mais peetud kõneluste avavooru ning sai produtsentidelt uue ettepanekute paketi, kirjutas filmi- ja teletööstuse peamisi väljaandeid Variety.

WGA teatas oma liikmetele saadetud e-kirjas, et vastab Filmi- ja Teleprodutsentide Liidu (AMPTP) ettepanekutele järgmisel nädalal.

«Me kaalume nende pakkumist ja pärast arutelu pöördume nende juurde tagasi järgmisel nädalal WGA vastusega,» ütles gild stsenaristidele.

WGA püüdis varem pisendada ootusi, öeldes, et stuudiod näitavad jätkuvalt üles igal moel oma kavatsust jääda oma «ametiühingute-vastase käsiraamatu» juurde.

Gildi juhatus kohtus eelmise nädala reedel AMPTP tegevjuhi Carol Lombardiniga, püüdes palgaläbirääkimisi taasalustada. Kohtumisel rõhutas Lombardini stsenaristidele streigi pärast survet avaldades, et «inimesed tahavad lihtsalt tagasi tööle tulla».

«Me oleme nõus, ainult väikese märkusega, et nende tingimustega, mis on muutnud stsenaristide töö aina enam talumatuks, tuleb tegelda esimeses järjekorras,» märkis stsenaristide ametiühing läinud nädalal oma liikmeskonnale.

WGA märkis varem, et AMPTP on keeldunud tulemast vastu vähemalt viies-kuues olulises teemas ning et stuudiod peavad hõlmama oma vastuettepanekutes stsenaristide ametiühingu kogu agendat, enne kui streik saab lõppeda.

Tööseisak ületas kolmapäeval 100 päeva piiri, minnes sellega kestuselt mööda viimasest stsenaristide streigist Hollywoodis 2007.-2008. aastal. Praegune streik on WGA ajaloos pikkuselt neljas, jäädes maha vaid 1988., 1960. ja 1973. aasta tööseisakutest. Pikim streik, 1988. aasta oma, kestis kokku 153 päeva.

Streik on sundinud telejaamu lähenema oma sügishooajale loomingulisemalt, keskendudes rohkem spordile ja stsenaariumita tõsielusarjadele, aga ka ostma sisse välismaist kraami. Lisaks näitama oma eetris ka sarju, mis varem on jooksnud voogedastusplatvormidel. Stsenaristide streik sundis edasi lükkama ka teleauhindade Emmyde gaalat septembrist jaanuari.

Hollywoodi filmitööstusele on ränga hoobi andnud ka stsenaristidega solidaarsust üles näidanud näitlejate gildi (SAG-AFTRA) streik, mis algas 14. juulil. Seetõttu on filmitööstus pidanud peatama võtteperioode ja edasi lükkama esilinastusi. Samuti on stuudiotel võimatu kasutada näitlejaid nende projektide promomisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles