Zelenskõi nimetas kõik G7 julgeolekutagatistega liitunud riigid

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendiamet/Zuma Press Wire/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas laupäevaõhtuses videopöördumises kõik 14 riiki, kes on ühinenud juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 välja kuulutatud Ukraina julgeolekutagatiste deklaratsiooniga.

«Meil on koostöös partneritega julgeolekugarantiide osas veel üks tulemus – Kreeka on ühinenud G7 deklaratsiooniga tagatiste kohta Ukrainale. See on juba 14. riik,» vahendas presidendi sõnu portaal Unian.

Tema sõnul on deklaratsiooniga lisaks Kreekale liitunud ka Belgia, Tšehhi, Taani, Soome, Island, Iirimaa, Läti, Holland, Norra, Portugal, Rumeenia, Hispaania ja Rootsi.

Zelenskõi rõhutas, et tema meeskond jätkab tööd uute osalejate nimel ühes või teises vormis koostööks Ukrainaga.

«Maailmal pole alternatiivi. Iga riik, kes teeb meiega koostööd Ukraina julgeolekugarantiide raames, rahuvalemi raames, saadab sellise signaali agressorriigile. Tuleb rahu. Agressioon kaotab,» lausus ta.

Riigipea peab ka oluliseks, et Venemaa näeks iga nädal uut rahvusvahelist aktiivsust Ukraina ja normaalse elu toetuseks.

Ta tänas mitmeid riike, kes on sel nädalal astunud uusi samme ukrainlaste julgeoleku ja kaitse parandamiseks. Teiste seas Saksamaad, kes andis Kiievile üle veel kaks Patrioti laskeseadeldist.

«Iga meie õhutõrje oluline tugevdamine tähendab Ukrainale tuhandeid päästetud inimelusid ja reaalset lähenemist täisväärtuslikule õhukilbile. Iga meie linna, iga küla tuleb kaitsta. Sellest saab üleeuroopalise õhukilbi alus,» ütles Zelenskõi.

Lisaks said Ukraina piirivalvurid sel nädalal mobiilsed arstiabikomplektid Hollandist, mis on praegu Ukrainaga tehtava kaitsekoostöö ja poliitilise suhtluse eestvedajate hulgas.

President rääkis ka Aserbaidžaani valmisolekust pakkuda uut humanitaarabipaketti, sealhulgas demineerimistehnikat, mis on Ukraina koostöös partneritega üks võtmevaldkondi.

Eelmisel kuul toimunud NATO tippkohtumisel lubasid maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 riigid Ukrainale pikaajalist sõjalist toetust, et aidata seista tal vastu Vene relvajõudude rünnakule ja ennetada uut sõda.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas seda avaldust oluliseks julgeolekuvõiduks.

Selle plaani järgi pakuvad üksikud riigid kahepoolset toetust, et aidata Kiievil käimasolevat Venemaa sissetungi tõrjuda ja hoida ära igasugune tulevane agressioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles