RAINER SAKS Ukraina näitas rünnakuga, et kavatseb igal juhul Krimmi isoleerida (3)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Julgeolekuekspert Rainer Saks Postimehe sõjastuudios.
Julgeolekuekspert Rainer Saks Postimehe sõjastuudios. Foto: Eero Vabamägi

Ukraina korraldas eile kaks üksteisele järgnevat rünnakut Krimmi sillale. Vene pool väidab, et rünnak korraldati modifitseeritud S-200 õhutõrjesüsteemi rakettidega. Sotsiaalmeedias levib versioon droonirünnakust, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Detaile ja visuaale silla olukorrast avaldatud ei ole. Nähtud suured suitsusambad olid osaliselt põhjustatud rünnakust, kuid silla kaitsvad üksused käivitasid ka suitsugeneraatorid, et muuta silla kõige tundlikumate konstruktsioonide tabamine raskemaks. Sild igatahes ei saanud selliseid tabamusi, mis oleks liikluse sillal täielikult peatanud. Ukraina näitas rünnakuga, et kavatseb igal juhul Krimmi isoleerida ja kogu poolsaare territooriumi ka vabastada.

Ukraina korraldas eile väiksema meediakampaania, näidates, kuidas Maosaarel taastati Ukraina riiklik piiritähis. Odessas omakorda avati mõned rannad puhkajatele kasutamiseks. Mõlemad väikesed infokillud peaks näitama, et Ukraina kontrollib täiesti korralikult akvatooriumit oma rannikulähedases piirkonnas.

Kui vaadata viimaste kuude pilte Krimmist, kus rannas viibivad inimesed edastavad sotsiaalmeediasse Ukraina õhurünnakute tulemusi, siis Vene väejuhatusele on see kindlasti väikene väljakutse ning võiks irriteerida õhurünnakuid korraldama Ukraina rannikualadele.

Rinnetel käib kõik endistviisi edasi

- Svatove ja Severodonetski suunal ei ole Vene pealetungiüritused edu toonud. Eile Vene üksused suuremaid pealetunge ei korraldanud. Ilmselt on vaja kaotuste korvamiseks reserve juurde liigutada. Rindelõigu lõunapoolses osas käivad väiksemad vastastikused rünnakud hallis alas ning peamiselt piirdutakse suurtükitulega. Võimalik, et siit piirkonnast on ikkagi mingi osa vägesid mujale viidud, sest veel juulis üle 120 000 meheliseks hinnatud vägede grupeering piirkonnas eeldaks märksa aktiivsemat tegutsemist.

- Bahmuti juures käivad sisuliselt positsioonilahingud. Vene armee korraldab piirkonda toodud täienduse abil nüri järjekindlusega pealetunge, et kaotatud positsioone tagasi võtta, aga senini tulemused puuduvad. Ukraina väejuhatus on arvatavasti taktikalise eesmärgi sellega saavutanud.

- Donetski ümbruses jätkab Venemaa igapäevaseid pealetungikatseid Avdijivka ja Marjinka eeslinnade piirkonnas, kuid vägede paiknemises muudatusi ei ole.

- Lõunarindel jätkas Ukraina oma senise edu kindlustamist ning edenes aeglaselt. Urožaine küla on ilmsesti Ukraina vägede kontrolli all ja Vene väed korraldasid eile mitmeid rünnaku katseid sealsete positsioonide taastamiseks. Muudes rünnakukoridorides on Ukraina edenemine aeglasem. Eile hävitati ka Vene armee suurem lahingmoonaladu Berdjanskis.

Mõned nädalalad tagasi kahjustas Ukraina armee Tšongaris kahte Krimmi Ukraina lõunaosaga ühendavat silda. Toona lubasid okupatsioonivõimud need kiiresti korda teha. Praeguseks on Vene armee nende sildade kõrvale paigaldanud pontoonsillad. Sildade taastamine lühemas perspektiivis ei ole ilmselt võimalik. Pontoonsildade läbilaskevõime on märkimisväärselt väiksem.

Kuna Ukraina keskendub ka laskemoonaladude ja suurtükisüsteemide hävitamisele, siis lõunarindel on Vene suurtükiväe aktiivsus oluliselt langenud. Terved piirkonnad, mida varem pommitati iga päev, on nüüd valdavalt puutumata. See kergendab oluliselt Ukraina vägede manööverdamist rindelähedases piirkonnas.

Püsivad Ukraina armee sillapead Dnepri idakaldal. Tõhusa suurtükitule toetusel on neid tasapisi ka laiendatud. Eile sai tabamuse kaks suuremat lahingmoonaladu, millega opereerisid Vene väed Antonovi silla piirkonnas paikneva ukrainlaste sillapea vastu.

Ukraina levitas eile sotsiaalmeedias ka uudist, et Ühendkuningriigist naaseb lähipäevil 1000 eriüksuste võitlejat, keda treeniti spetsiaalselt veetakistusi ületama. Kuigi see uudis on eelkõige mõjutustegevus, võib eeldada, et tänu edukale eriüksuste tegutsemisele surve Vene vägedele Dnepri idakaldal kasvab veelgi.

Lõunarindel pöördub olukord vaikselt, aga kindlalt Ukraina eduks. Praegu peaks käes olema see hetk, kus Vene väejuhatusel lõppevad reservid rinde piirkonnas ja Ukraina kiirema edenemise vältimiseks tuleks hakata suuremaid reserve piirkonda juurde tooma. Selles plaanis on rünnakud Krimmi sillale igati loogilised.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles