Saksa rahandusminister saabus üllatusvisiidile Kiievisse

Copy
Saksa rahandusminister Christian Lindner.
Saksa rahandusminister Christian Lindner. Foto: Chris Emil Janssen/Imago/Scanpix

Saksa rahandusminister Christian Lindner saabus täna üllatusvisiidile Kiievisse, kus kinnitas, et Saksamaa seisab Ukrainaga õlg õla kõrval. Rongiga Kiievisse tulnud Lindneri sõnul peab ta Ukraina ametiisikutega «väga konkreetseid» kõnelusi selle üle, kuidas Saksa rahandusministeerium saab Ukrainat praegu ja tulevikus toetada.

Minister märkis, et Saksamaa on alates Venemaa täiemahulisest sissetungist andnud Ukrainale humanitaar-, finants- ja sõjalist abi umbes 22 miljardi euro ulatuses.

«Ukraina ei tohi seda sõda kaotada,» rõhutas Lindner. «Kõnelused Kiievis ei puuduta üksnes praegust olukorda, me vaatame ka tulevikku.»

Minister ütles, et läbirääkimised Kiievis keskenduvad võimalikele koostöövaldkondadele, muu hulgas otseinvesteeringutele ja tolliküsimustele.

Visiit leiab aset ajal, mil Saksamaa on kasvava surve all saata Kiievile kaugmaarakette Taurus, et tugevdada oma visalt edenevat vastupealetungi Vene vägede vastu.

Saksa valitsust on seni kammitsenud mure, et raketid võivad jõuda Venemaa territooriumile ja laiendada konflikti.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kõrge nõunik Mõhhailo Podoljak ütles Saksa ajalehele Bild, et Tauruse raketid olid Ukraina jaoks vastupealetungil üliolulised.

Püüdes leevendada muret relvade ulatuse pärast, lisas Podoljak, et neid kasutatakse «ainult Ukraina territooriumil, 1991. aasta rahvusvaheliselt tunnustatud piirides». Sama kinnitas läinud nädalal ka välisminister Dmõtro Kuleba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles