Prokurör asus uurima Rootsi relvatehingut Saudi Araabiaga

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseminister Sten Tolgfors on tunnistanud, et oli teadlik FOI plaanidest Riyadhi aidata, kuid tagasiastumiseks põhjust ta ei näe.
Rootsi kaitseminister Sten Tolgfors on tunnistanud, et oli teadlik FOI plaanidest Riyadhi aidata, kuid tagasiastumiseks põhjust ta ei näe. Foto: SCANPIX

Rootsi prokurör on algatanud esialgse juurdluse kurikuulsa kaitsekoostööleppe asjus, mille eesmärk oli väidetavalt aidata Saudi Araabial ehitada oma riiki relvatehas.

Rootsi avalik-õiguslik raadio teatas sel kuul, et kaitseministeeriumi allasutus Rootsi Kaitseuuringute Agentuur (FOI) on hoidnud saladuses 2007. aastast pärinevaid plaane aidata saudidel rajada tehas tankitõrjerakettide tootmiseks, vahendas AFP.

Projekti «Simoom» raames asutas FOI varifirma, mille eesmärk oli jätta mulje, et saudidega suhtleb eraettevõte, mitte Rootsi valitsusasutus.

«Nüüd on prokurörilt tulnud otsus avada esialgne juurdlus,» teatas FOI peadirektor Jan-Olof Lind täna, lisades, et arvatavast kuriteost andis prokurörile märku tema ise.

«Seoses meie sisejuurdlusega paljastus informatsioon, mis lubab FOI-l järeldada, et toime võidi panna kuritegu,» seisis asutuse avalduses. Mis kuriteoga tegemist on, avalduses ei mainitud.

Prokurör Agneta Hilding Qvarnström keeldus kommentaarist.

See, et Rootsi Saudi Araabiale relvi müüb, oli teada juba varem, kuid raadio hinnangul ületas FOI projekti «Simoom» kureerides ühele Rootsi riigiasutusele kohased võimupiirid. «Fakt, et FOI-taoline amet oli seotud relvatehase kavandamisega Saudi Araabia diktatuuri heaks, on üsna unikaalne,» teatas raadio 6. märtsil.

Uudis põhjustas Rootsi poliitikas furoori, mitu poliitikut ja avaliku elu tegelast on oma kodanike inimõigusi jõhkralt rikkuva režiimi abistamise hukka mõistnud.

Kaitseminister Sten Tolgfors on tunnistanud, et oli teadlik FOI plaanidest Riyadhi aidata ja ka varifirma loomisest, kuid tagasiastumiseks põhjust ta ei näe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles