Soome konservatiivide presidendikandidaadiks on tõusmas Alexander Stubb

Copy
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: Olivier Matthys / TT / AP / Scanpix

Soome konservatiivse Koonderakonna (Kokoomus) esimees Petteri Orpo kavatseb erakonna presidendikandidaadiks paluda selle endise esimehe ja peaministri Alexander Stubbi.

Orpo ütles täna pärast Kokoomuse juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et juhatus otsustas Stubbi poolt ühehäälselt. Erakond ei korralda presidendikandidaadi üle liikmete nõuandvat hääletust. Kandidaadi valik kinnitatakse erakorralisel parteikoosolekul.

Koonderakondlasest kaitseminister Antti Häkkänen teatas augusti alguses, et kaalub tõsiselt presidendikandidaadiks pürgimist.

Orpo sõnul oli ta Häkkäneni huvist teadlik. «See on ok, aga on selge, et see pani käima pikema protsessi, sest sellest sai avalik arutelu,» ütles Orpo.

Orpo esialgne mõte oli, et Kokoomus oleks protsessi juba enne suvevaheaega lõpule viinud, kuid vahele tulid pikad valitsuskõnelused ja valitsuse konarlik algus, mis on temalt nõudnud hulga töötunde.

Orpo ütles, et erakonna juhatuse koosolekul peeti palju kõnesid, milles kiideti teisi võimalikke presidendikandidaate, aga Stubbil oli enamuse toetus. «Kui oled kellegi teise poolt või otsustad millegi kasuks, ei takista see kiitmast teist võimalikku kandidaati,» lausus ta.

Häkkänen lahkus erakonna juhatuse koosolekult paar tundi enne selle lõppu.

Orpo usub, et Stubbi vastust kandidaadipakkumisele kuuleb hiljemalt laupäeval, kui Kokoomusel on parteipäev. Pärast seda minnakse kandideerimise praktiliste asjade juurde, nagu näiteks erakorralise parteikoosoleku toimumise aeg.

Soome presidendivalimised toimuvad järgmise aasta 28. jaanuaril ja võimalik teine ​​voor 11. veebruaril. President valitakse kuueks aastaks. Praegune riigipea Sauli Niinistö ei saa põhiseaduse järgi enam kandideerida.

2022. aasta lõpuks oli vaid Liikumine Nüüd valinud oma presidendikandidaadi, kelleks sai seadusandja Hjallis Harkimo. Eile valisid Põlissoomlased oma presidendikandidaadiks Jussi Halla-aho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles