Moldova saadab välja kümneid Vene diplomaate (1)

BNS
Copy
Moldova välisminister Nicu Popescu Tallinnas. Foto on illustreeriv.
Moldova välisminister Nicu Popescu Tallinnas. Foto on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi/Postimees/Scanpix

Moldova saadab Moskva õõnestustöö pärast välja 45 Venemaa Chişinău saatkonna diplomaati, vahendas täna portaal Unian.

«Hüvastijätust» Vene diplomaatidega teatas esmalt raadiojaama Vabadus Moldova teenistus. Märgitakse, et Chişinău kavandas seda sammu 2023. aasta juulist – siis kärpis Moldova valitsus Venemaa diplomaatilise esinduse suurust esimest korda.

Moldova välisminister Nicu Popescu ütles, et peab piirama nende inimeste arvu, kes üritavad riiki õõnestada.

«Leppisime kokku vajaduses piirata akrediteeritud Venemaa diplomaatide arvu, et Moldovasse jääks vähem seda õõnestada üritavaid inimesi,» ütles minister.

Märgitakse, et Chişinău Venemaa saatkonda akrediteeritud diplomaatide arvu vähendati 25 inimesele (varem oli neid 80). Moldova välisministeerium otsustas, et personali tuleb vähendada 15. augustiks.

Popescu ütles, et Moldova on pikka aega olnud Venemaa «vaenutegevuse sihtmärk». Moskva on viinud seal oma taolist poliitikat ellu muu hulgas diplomaatide abil.

Meenutagem, et 26. juulil tegi Moldova valitsus Venemaa diplomaatide ja nende töö kohta Moldovas kategoorilise avalduse. Minister Popescu ei toonud toona välja täpselt, kui palju nad Chişinăus asuvate Vene diplomaatide arvu vähendada kavatsevad.

Samas märkis ta, et Venemaa on korduvalt üritanud kasutada oma «valgeid tuvisid» Moldova vastu: «Olin mitu aastat Venemaa küllalt vaenuliku tegevuse objektiks, märkimisväärne osa sellest toimus Venemaa Chişinău saatkonna kaudu,» ütles minister.

Kohalik meedia viitas toona, et pärast ajakirjanike skandaalset uurimist Venemaa saatkonna tegevuse kohta on Moldova retoorika muutunud: teatati, et Moldova võimude järele luuramiseks paigutati saatkonnahoone katusele antennid ja satelliitantennid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles