Talibani režiim on kahe aastaga hävitanud naiste lootused ja premeerinud endisi võitlejaid

Copy
Afgaani pere viib Kabulis koju raskustes peredele mõeldud toidupakki, mis sisaldab muu hulgas jahu, õli ja riisi. Enam kui kolmandik Afganistani elanikest kannatab toidupuudust. 
Afgaani pere viib Kabulis koju raskustes peredele mõeldud toidupakki, mis sisaldab muu hulgas jahu, õli ja riisi. Enam kui kolmandik Afganistani elanikest kannatab toidupuudust. Foto: Samiullah Popal/EPA/Scanpix

Kaks aastat Talibani võimu all on pööranud pea peale suure osa afgaanide elu, seejuures rängim on muutus naiste jaoks, kel USA toetatud režiimi all oli suhteline vabadus.

Islamiäärmusliku liikumise Taliban uuesti võimule kerkimine 15. augustil 2021 ning viimaste USA ja teiste liitlasriikide sõdurite lahkumine paari järgneva nädala jooksul täitis paljud kohalikud hirmuga, sest kõigil oli meeles rühmituse julm tõlgendus islamist ajal, mil Taliban kontrollis 1990. aastate teisel poolel ja aastatuhande vahetuse paiku esimest korda Afganistani.

30-aastase ettevõtja Arezo Osmani esmane reaktsioon oli samuti hirm ja kurbus. «Ma ei läinud oma toast kümme päeva välja, arvates, et minu jaoks on kõik läbi ja samamoodi ka kõigi teiste afgaanide jaoks,» rääkis naine, kes asutas 2021. aastal korduvkasutatavaid hügieenisidemeid tootva firma. «Kuid kui ma läksin välja ja nägin, et inimesed jätkasid tavalist elu, andis see mulle lootust ja ma ütlesin endale, et pean samuti siia jääma.»

Tagasi üles