USA saadab avastatud arvutusvea järel Ukrainale täiendavalt laskemoona (2)

Copy
USA päritolu Patrioti õhutõrjesüsteemid on kasutusel mitmel pool maailmas, Euroopas näiteks Poolas, Saksamaal ja Hollandis. Ka Ukraina õhuruumi kaitsevad samasugused
USA päritolu Patrioti õhutõrjesüsteemid on kasutusel mitmel pool maailmas, Euroopas näiteks Poolas, Saksamaal ja Hollandis. Ka Ukraina õhuruumi kaitsevad samasugused Foto: Soeren Stache / dpa / picture-alliance

USA teatas esmaspäeval uuest, 200 miljoni dollari suurusest laskemoona, õhutõrje- ja miinitõrjeseadmete tarnest Ukrainale, kuna avastatud arvutusviga oli võimaldanud täiendavat rahastamist.

Pentagon avalikustas juunis, et tema käsutuses on Ukraina tarvis veel 6,2 miljardit dollarit, sest ilmnes, et osa relvade hinna arvutamisel oli tehtud viga.

Esimeses sellest rahastatavast tarnete reast saadab USA Kiievile lahingumoona õhutõrjesüsteemide Patriot tarvis, 12 miljonit kergerelvade padrunit ja granaate ning moona mitmikraketiheitjatele HIMARS, mis on osutunud lahinguväljal asendamatuks.

«Venemaa alustas seda sõda ja võib selle igal ajal lõpetada, viies oma väed Ukrainast välja ja peatades jõhkrad rünnakud,» ütles välisminister Antony Blinken abipaketist teatades. «Kuni seda ei tehta, seisavad USA ning meie liitlased ja partnerid Ukrainaga ühtsena õlg õla kõrval, nii kaua kui vaja,» ütles ta.

President Joe Bideni administratsioon on saatnud pärast seda, kui Venemaa mullu Ukrainasse tungis, Kiievile julgeolekuabi 43 miljardi dollari ulatuses ning eelmisel nädalal palus see Kongressil heaks kiita 13 miljardi dollari suurune lisatoetus.

Kuigi enamik USA peavoolu seadusandjaid mõlemast erakonnast toetab Ukraina abistamist, on hiljutised küsitlused näidanud, et toetus sõjalisele abile Ühendriikides väheneb.

Endine president ja vabariiklaste 2024. aasta presidendikandidaadi kandidaat Donald Trump on kritiseerinud Ukraina abistamist, öeldes, et ta eeldab Venemaa võitu. Tema sõnul peaksid enamat tegema just Euroopa liitlased.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles