Opositsiooniline Istanbuli linnapea valimistub kohalikeks valimisteks

Copy
Istanbuli linnapea Ekrem İmamoğlu pressikonverentsil.
Istanbuli linnapea Ekrem İmamoğlu pressikonverentsil. Foto: Murad Sezer / Reuters / Scanpix

Istanbuli populaarne opositsioonipoliitikust linnapea Ekrem İmamoğlu kutsus teisipäeval oma erakonda sisekonfliktidest üle saama ning keskenduma järgmise aasta kohalikele valimistele, kus tema ise on valmis linna kaitsma.

Aastal 2019 Istanbulis valimised võitnud ja Türgi suurimas linnas valitsuspartei aastakümnetepikkusele võimule lõpu teinud İmamoğlust on saanud üks president Recep Tayyip Erdoğani peamisi vastaseid.

Ambitsioonikas poliitik ei saa aga läbi oma erakonna CHP juhi Kemal Kılıçdaroğluga, kes kandideeris mais presidendiks, kuid kaotas Erdoğanile.

İmamoğlu on kutsunud üles CHP-d muutma. See on vallandanud kuulujutud, et ta tahab kandideerida hoopis parteijuhiks, mitte Istanbuli linnapeaks.

Teisipäevasel pressikonverentsil ei öelnud İmamoğlu otse, et kavatseb märtsis kohalikel valimistel linnapeaks kanideerida, küll aga rõhutas ta, et võit Istanbulis tähendab võitu kogu Türgis.

«Ma asun taas kord Istanbuli kaitsele. Istanbuli ja Türgi saatus on lahutamatu. Sestap pean end Istanbuliga seotuks,» ütles ta.

İmamoğlu lisas, et ei oleks poliitiliselt korrektne öeldal, et ta on linnapeakandidaat.

«Teen oma parima, et luua Istanbulis (opositsiooni)parteide liit,» ütles ta.

İmamoğlul on käsil kohtuasi ning tal on ametlikult keelatud poliitikas osalemine, sest detsembris mõisteti ta riigiametniku solvamises süüdi ja ligi kolmeks aastaks vangi.

Ta kaebas otsuse edasi ja võis jääda edasi linnapea ametisse.

Võimalus, et kõrgem kohus otsuse jõusse jätab välistas tema kandideerimise mais Erdoğani vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles