Soome minister: Venemaa ei ole veel vägesid Soome piirile nihutanud

Copy
Soome- ja Venemaavaheline piir.
Soome- ja Venemaavaheline piir. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Venemaa ei ole veel täitnud ähvardust liigutada väed Soome piirile pärast selle Põhjamaa liitumist NATO-ga, ütles Soome välisminister teisipäeval AFP-le.

Moskva nimetas aprillis Soome kuulumist allianssi «rünnakuks meie julgeolekule» ja lubas «võtta vastumeetmeid... taktikalises ja strateegilises mõttes».

Soomel on Venemaaga 1340 kilomeetri pikkune piir. Selle NATO liikmesus on kahekordistanud USA juhitava alliansi piiri Venemaaga.

«Venemaa teatas sõjalistest reformidest ja uute üksuste loomisest Loode-Venemaal juba mullu detsembris, viidates NATO kohaloleku laiendamisele,» ütles Soome välisminister Elina Valtonen.

«Tundub, et need jõupingutused ei ole väga kiiresti edenenud,» märkis Valtonen.

«Venemaa ressursid näivad praegu olevat seotud mujal,» ütles ta Ukrainale viidates.

«Olukord idapiiril on rahulik,» lisas minister.

Kremli kallaletung Ukrainale muutis Euroopa julgeolekumaastikku, ajendades Soomet loobuma aastakümneid järgitud sõjalisest neutraalsusest ja liituma NATO-ga.

5,5 miljoni elanikuga Põhjamaal on käsil ka 200-kilomeetrise Venemaa piirilõigu tarastamine, mis peaks valmima 2026. aastaks.

Praegu on Soome piirid kaitstud eelkõige heledate puittaradega, mille eesmärk on peamiselt takistada kariloomi valele poole eksimast.

Venemaa kordas oma ähvardust hiljuti 9. augustil, kui süüdistas nii Soomet kui Poolat oma julgeoleku ohustamises, lubades reageerida Venemaa läänepiiril «mitmekordistunud ohtudele».

Poola on tugevdanud julgeolekut oma piiril Moskva lähedase liitlase Valgevenega.

«Ohud Vene Föderatsiooni sõjalisele julgeolekule on lääne ja loode strateegilistes suundades mitmekordistunud,» ütles Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu hiljutisel kohtumisel sõjaväeametnikega.

Need riskid «nõuavad õigeaegset ja adekvaatset reageerimist», lisas ta.

Valtoneni sõnul on Soome «alati hästi valmistunud erinevateks olukordadeks. Kaasa arvatud see».

«NATO on kaitseotstarbeline ega ohusta Venemaad rohkem kui Soome... Venemaa kriitika NATO suhtes on pikaajaline positsioon ja see pole midagi uut,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles