Põhja-Korea: USA sõdur tunnistas ebaseaduslikku riiki tungimist ja tahab varjupaika

Copy
Travis King Lõuna-Korea raudteejaama teleekraanil.
Travis King Lõuna-Korea raudteejaama teleekraanil. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Läinud kuul stalinistlikku Põhja-Koreasse pagenud USA sõdur, kes oli eelnevalt Lõuna-Koreas seadusega pahuksisse sattunud, «tunnistas, et tungis riiki ebaseaduslikult», vahendas täna uurimisele viidates riiklik uudisteagentuur KCNA. 

Tegemist on Põhja-Korea esimese avaliku kommentaariga Travis Kingi kohta, kes ületas piiri 18. juulil ekskursiooni ajal demilitariseeritud tsooni. Tegemist on populaarse turismiobjektiga, kuhu viiakse iga päev Lõuna-Koreast ekskursioonile sadu inimesi.

«Uurimise ajal tunnistas Travis King, et otsustas tulla KRDVsse, kuna tal oli halb tunne ebainimliku väärkohtlemise ja rassilise diskrimineerimise suhtes USA armees,» väitis KCNA.

King oli eelnevalt pärast joobnud kõrtsikaklust, vahejuhtumit politseiga ja viibimist Lõuna-Korea vanglas toimetatud lennujaama, et lennutada ta tagasi Texasesse.

Kuid selle asemel, et sõita Fort Blissi distsiplinaarküsitlusele, hiilis King minema, liitus demilitariseeritud tsooni ekskursiooniga ja lipsas üle piiri.

«Ta väljendas ka valmisolekut taotleda varjupaika KRDV-st või kolmandast riigist, öeldes, et on Ameerika ebavõrdses ühiskonnas pettunud,» kirjutas KCNA, lisades, et valitsuse juurdlus on veel pooleli.

1950.-53. aasta Korea sõda lõppes relvarahuga, kuid rahulepingut riigid ei sõlminud ning on tehniliselt endiselt sõjas. Piki kahe riigi piiri jookseb demilitariseeritud tsoon.

Kahe riigi sõdureid eraldab ühine julgeolekuala Soulist põhjas, mida valvab ÜRO väejuhatus.

Ühest Koreast teise põgenemist ei tule ette kuigi sageli ning enamasti vastassuunas. Eelmine ülejooksik oli Põhja-Korea sõdur, kes sõitis 2017. aastal sõjaväeautoga alale ja jooksis siis Panmunjomi rahukülas üle demarkatsioonijoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles