Liibüa pealinnas puhkenud lahingutes on tapetud 27 inimest

Copy
Suits tõusmas majade vahelt pärast relvastatud rühmituste vahelisi kokkupõrkeid Tripolis 15. augustil 2023. aastal
Suits tõusmas majade vahelt pärast relvastatud rühmituste vahelisi kokkupõrkeid Tripolis 15. augustil 2023. aastal Foto: Stringer

Liibüa pealinnas Tripolis on kahe peamise relvarühmituse vahel puhkenud lahingutes tapetud 27 inimest, haavata on saanud veel 106 inimest, teatas sealne meditsiinikeskus.

Tripoli lääneosas hädaabiteenuseid pakkuv keskus avaldas toimunu kohta öösel esialgsed andmed Facebooki vahendusel. 

Meditsiinikeskuse teate kohaselt on pealinna lõunapoolstest eeslinnadest evakueeritud 234 perekonda ning kümneid arste ja õdesid, kes olid haavatute eest hoolitsedes lahingute tõttu lõksu jäänud. Lahingupiirkonnas tegutseb kolm välihaiglat ja umbes 60 kiirabiautot.

Lahingud 444. brigaadi ja Al-Radaa väe vahel algasid esmaspäeva õhtul ning kestsid raevukalt kogu teisipäeva jooksul. Siseministeeriumi ametniku väitel põhjustas võitluse 444. brigaadi juhi kolonel Mahmud Hamza kinnipidamine Al-Radaa väe poolt esmaspäeval.

444. brigaad ja Al-Radaa on Liibüas Muammar Gaddafi kukutamise (2011) järel tekkinud arvukate relvarühmituste seas ühed olulisemad.

Eile hilisõhtul teatas Al-Radaa tugipunktiks olev Soug el-Joumaa äärelinna sotsiaalnõukogu, et on saavutatud peaminister Abdelhamid Dbeibah'ga kokkuleppe, mille järgi antakse Hamza üle «neutraalsele poolele». Hamza vabastati eile õhtul, teatasid mõlema poole allikad Reutersile. Linna elanike teatel on pärast Hamza vabastamist võitlus esialgu rahunenud.

Nõukogu väitis televisiooni vahendusel, et pärast väeülema üleandmist sõlmitakse relvarahu ning teisipäeva hilisõhtul lahingud vaibusid.

Mõlemad rivaalitsevad relvarühmitused on seotud Dbeibah' valitsusega, mida toetab ÜRO.

444. brigaad ja Al-Radaa väed pidasid tunde kestnud samalaadse lahingu maha ka tänavu mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles