Alexander Stubb soostus saama Koonderakonna presidendikandidaadiks

Copy
Soome endine pea- ja välisminister Alexander Stubb
Soome endine pea- ja välisminister Alexander Stubb Foto: Markku Ulander / lehtikuva / ap / scanpix

Soome endine pea- ja välisminister Alexander Stubb andis kolmapäeval nõusoleku hakata konservatiivse Koonderakonna (Kokoomus) presidendikandidaadiks jaanuaris peetavatel valimistel.

Praegune president Sauli Niinistö kahe ametiaja järel enam kandideerida ei saa.

Praegu 55-aastane Stubb oli Soome peaminister aastatel 2014-15, kuid on olnud ka rahandus-, välis ja Euroopa Liidu asjade minister.

«Kui isamaa kutsub, tuleb minna,» ütles Stubb pressikonverentsil.

«Minu arvates on järgmise presidendi ametiajal kõige tähtsam töötada reeglipõhise rahvusvahelise süsteemi säilimise nimel,» sõnas ta.

«Järgmine president astub maailma, mis on muutumas, mis on osalt vähem turvaline ja osalt hapram kui see, millega me oleme pärast 1989. aastat harjunud.»

Stubb ütles, et püüaks presidendina teha tihedat koostööd valitsuse ja parlamendiga. Ta rõhutas, et usub praeguses maailmapoliitikaolukorras pigem ühendavasse kui lahutavasse diskussiooni.

Soomes on president riigipea ja relvajõudude ülemjuhataja, kes jagab valitsusega vastutust kaitse- ja välispoliitikas, aga mitte EL-i asjus.

Stubb ütles pressikonverentsil, et tema ei kärbiks presidendi volitusi, vaid tööjaotus peaks olema selline, et «peaminister on EL-i peaminister ja president on NATO president».

Varem on Stubb olnud valmis jätma presidendile vaid esindusfunktsioonid. Nüüd väljendas ta uudisteagentuurile STT antud kommentaaris seisukohta, et võimujagamises ei ole vaja mingit muutust.

«Meil ei ole vaja institutsionaalseid reviirivõitlusi, vaid head koostööd vabariigi presidendi, valitsuse ja eduskunna vahel,» rõhutas ta, kasutades mõistet ala kohta looma pesaümbruses, mida loom kaitseb sissetungijate ning võistlejate eest.

Kui president jäeti varem EL-i kohtumistest kõrvale, sai temast Stubbi arvates kergesti Venemaale keskenduv president, eriti olukorras, et USA-ga ei olnud häid suhteid.

«Niinistöl need olid. Ta rääkis välispoliitika neljast tugisambast, millest ühte enam ei ole. Korvaksin selle Vene-samba üsna labaselt NATO- ehk transatlantilise sambaga,» ütles Stubb.

Kooderakonna esimees Petteri Orpo tegi Stubbile kandideerimisettepaneku esmaspäeval, kui erakonna juhatus oli otsustanud teda üksmeelselt toetada.

Koonderakond ei korralda presidendikandidaadi üle liikmete nõuandvat hääletust. Kandidaadi valik kinnitatakse erakorralisel parteikoosolekul.

Filosoofiadoktori kraadiga endine Koonderakonna esimees Stubb on praegu Firenzes tegutseva Euroopa Liidu ülikooli professor.

Stubbi konkurentide hulgas on roheliste kandidaat, endine välisminister Pekka Haavisto, kes etendas koos Niinistöga tähtsat rolli selles, et Soomest sai sel aastal NATO liige.

Haavistol oleks see kolmas kord presidendiks kandideerida, esimesed kaks katset 2012. ja 2018. aastal nurjusid.

Kandidaatide hulgas on veel Soome Panga president Olli Rehn ja parlamendi spiiker Jussi Halla-aho Põlissoomlaste parteist.

Niinistö on soomlaste hulgas väga populaarne, kuid tal ei ole pärast kahte kuueaastast ametiaega võimalik enam kandideerida.

Presidendivalimised peetakse 24. jaanuaril ja kui peaks vajalikuks osutuma teine voor, toimub see 11. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles