Saksa valitsus toetab lõõgastuskanepi lubamist (1)

Copy
Saksamaa tervishoiuminister Karl Lauterbach
Saksamaa tervishoiuminister Karl Lauterbach Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Saksa valitsus kiitis kolmapäeval heaks väikeses koguses lõõgastuskanepi soetamise ja omamise plaani, mida on kritiseerinud opositsioonipoliitikud ja kohtunikud.

Eelnõu järgi, mis vajab ka parlamendi heakskiitu, võiksid täiskasvanud inimesed omada kuni 25 grammi kanepit ja kasvatada oma tarbeks kuni kolme taime. Inimestel lubatakse ka ühineda kuni 500-liikmelisteks mitteärilisteks kanepiklubideks, kes kasvatavad ja hangivad kanepit seaduslikult.

Tervishoiuminister Karl Lauterbach nimetas seaduseelnõu pöördepunktiks Saksamaa suhtumises uimastikanepisse. Leebem suhtumine peaks vähendama musta turu mõju ja narkokuritegevust, kergendama korrakaitseametite koormat ja võimaldama marihuaanat ohutumalt tarvitada, ütles minister.

Alaealistele kanepit siiski ei lubata ning valitsusel on kavas teavituskampaania selle ohtudest noorte tervisele, lisas Lauterbach.

«Ärge saage minust valesti aru. Kanepi kasutamine seadustatakse, aga see on endiselt ohtlik,» rõhutas ta.

Välja pakutud seaduseelnõu on kantsler Olaf Scholzi kolme partei valitsusele oluline projekt ja Saksamaa saab sellega ühe Euroopa liberaalsematest kanepipoliitikatest.

Algul oli plaan veel ambitsioonikam, kuid Euroopa Komisjoni survel loobuti aprillis kavatsusest hakata kanepit litsentsitud poodides laialdaselt müüma.

Konservatiivid ei ole aga ikka rahul.

Baieri liidumaa tervishoiuminister Klaus Holetschek, kes kuulub paremtsentristliku CDU ridadesse, peab valitsuse kanepiplaani vastutustundetuks ja väidab, et teiste riikide näited kummutavad väited selle musta turgu pärssivast mõjust. Samuti hoiatab ta kanepi äärmiselt ohtliku mõju eest 18–21-aastastele.

Saksamaa kohtunike ühendus leiab, et kanepiseadus toob bürokraatiat juurde ja suurendab kohtusüsteemi koormat, mitte ei kergenda seda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles