Newsweek: USA ei anna Ukrainale HIMARSite kobarmoona (6)

BNS
Copy
Briti armee M270 MLRS
Briti armee M270 MLRS Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Ukraina taotleb USA-lt juhitamata mitmikraketiheitjatele HIMARS ja M270 MLRS kobarrakettide M26 DCIPM tarnimist, tegu on Ukraina praegu saadava kobarmoona veel arenenumate versioonidega, mida USA aga ei taha Kiievile anda, vahendas portaal UNIAN kolmapäeval väljaannet Newsweek.

Kobarmoonaga laetud kaugraketid on võti Venemaa kihilisest kaitsest läbi löömiseks, ütles USA eruohvitser ja Ukraina relvajõudude ülemjuhataja endine nõunik Dan Rice.

«Kui saate 2000 kobarrakettlahingumoona, siis ma arvan, et sõda saab läbi. Nii lihtne see ongi,» ütles Rice. Newsweeki andmetel aitas ta kaasa varasemale otsusele anda Ukrainale 155-millimeetrist suurtüki kobarmoona.

Rice’i sõnul võimaldab M26 DCIPM Ukraina väel tõhusamalt jahtida Vene suurtükke, mis on lahinguväljal peamised tapjad ja ahistavad pidevalt Ukraina üksusi, kes üritavad Venemaa kaitsest läbi murda.

Ta märkis, et 155-millimeetrised suurtüki kobarmürsud hävitavad venelasi praegu edukalt kuni 25 kilomeetri kaugusel. Kuid kaugemale sisemaale võiks venelaste vastu kasutada kuni 45-kilomeetrise kaugusega rakettide kobarmoona.

«Hävitatakse Vene rindepataljonid ja tagalaešelon. Meil ​​ootab Saksamaal neid kobarrakette utiliseerimist kümneid tuhandeid. Hävitamise asemel andke need lihtsalt ukrainlastele ja nad võidavad sõja,» ütles Rice.

Ta märkis, et USA üksused ei lähe kunagi lahingusse, kui neil pole DCIPM-rakettidega relvastatud suurtükitoetust. «Kui komandörile antaks käsk võidelda ilma nendeta, nimetaks ta seda ebaseaduslikuks käsuks ja astuks tagasi, sest te ei anna Ameerika sõduritele seda, mida nad vajavad,» selgitas Rice.

Ta märkis ka, et Ukraina taotles suurtükkidele ja HIMARSitele kobarmoona üle aasta tagasi samal ajal. Praegu tarnitakse lõpuks kobarmürske, kuid rakette ikka veel mitte.

«Kongress räägib kõva häälega: oleme heaks kiitnud suurtükikobarmoona; rakettidel on täpselt sama tabamiskaugus, kuid me ei kavatse rakette heaks kiita. See on lihtsalt silmakirjalikkus,» ütles Rice.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles