ÜRO juht nõudis taas sõjaväe ja politsei lähetamist Haitile

Copy
Port-au-Prince'i tänavatel
Port-au-Prince'i tänavatel Foto: Ralph Tedy Erol / Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres kordas taas üleskutset lähetada Haitile paljurahvuselised väed, selgus kolmapäeval uudisteagentuuri AFP nähtud erakirjast.

Peasekretär tegi ettepaneku saata korra taastamiseks appi nii politsei kui ka sõjaväelased.

«Pöördun jätkuvalt liikmesriikide poole, et nad lähetaksid maailmaorganisatsiooni mittekuuluvaid rahvusvahelisi vägesid, mis koosneksid politsei eriüksustest ja sõjalistest toetusüksustest,» kirjutas peasekretär Guterres kirjas ÜRO Julgeolekunõukogule.

Haiti mõjuvõimsaimaks jõugujuhiks peetav Jimmy Chérizier hoiatas samal ajal, et võitleb vajadusel kõigi Kariibi mere riiki lähetatud rahvusvaheliste relvajõududega. Chérizier kutsus ühtlasi rahvast üles valitsuse vastu koonduma.

Guterres ja Haiti peaminister Ariel Henry on kuude kaupa taotlenud rahvusvaheliste vägede lähetamist riiki, mis vajub üha süvenevasse poliitilisse-, humanitaar- ja julgeolekukriisi.

Paljud riigid kõhklevad sekkuda, sest kardavad sattuda verisesse sõtta. Missioon vajaks ühtlasi ÜRO Julgeolekunõukogu rohelist tuld, kuigi see ei kuuluks ÜRO lipu alla.

Haiti võimud tervitasid juulikuus Keenia pakkumist juhtida tuhandeliikmelist rahvusvahelist väge, et aidata taastada julgeolekut vägivallast räsitud riigis. Keenia teatas, et on valmis saatma 1000 korrakaitsetöötajat, et aidata koolitada ja toetada oma Haiti kolleege võitluses vägivaldsete jõukude vastu, kes on võtnud kontrolli alla suurema osa Haiti pealinnast Port-au-Prince'ist ja mitu maapiirkonda.

Guterres tervitas oma kirjas Keenia algatust ja toonitas, et lähetus on hädavajalik. Toetust ja panustamise kaalumist on lubanud ka Bahama, Jamaica ning Antigua ja Barbuda võimud.

«Loodame, et ka teised riigid panustavad asjakohaste julgeolekujõudude ja muu abiga ning ÜRO Julgeolekunõukogu liigub edasi nende soovituste järgi, mille peasekretär on nüüd andnud,» kommenteeris Guterrese pressiesindaja Farhan Haq.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles