USA kiitis heaks Iisraeli raketitõrjesüsteemi Arrow 3 müügi Saksamaale

Copy
Raketitõrjesüsteemi Arrow 3 raketi start Iisraelis. Foto on illustratiivne.
Raketitõrjesüsteemi Arrow 3 raketi start Iisraelis. Foto on illustratiivne. Foto: Iisraeli kaitseministeerium / HO / AFP / Scanpix

Iisrael teatas täna, et USA andis heakskiidu raketitõrjesüsteemi Arrow 3 müümisele Saksamaale, mis on juudiriigi ajaloo suurim relvatehing.

Iisrael töötas hüperhelikiirusega rakettide süsteemi välja koos USAga, mistõttu vajas selle müük Washingtoni heakskiitu.

«See on tähtis otsus, mis tuleb kasuks Iisraeli sõjalisele arengule ja majandusele (...) Oleme selle kaitselepingu üle uhked – Iisraeli ajaloo suurima lepingu üle,» ütles Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant.

Tehingu maksumus on hinnanguliselt 3,5 miljardit dollarit.

Juuni keskel kiitis Saksa parlament heaks Arrow 3 omandamiseks esimese osamakse - 600 miljonit dollarit.

Nüüd peavad Iisrael, Saksamaa ja süsteemi peaarendaja, kontsern Israel Aerospace Industries allkirjastama üksikasjade täpsustamiseks kirjalikud kohustused ning lepingu sõlmimise protsess jõuab lõpule 2023. aasta lõpuks, tõenäoliselt novembris.

Saksamaa võimud teatasid varem, et Saksa õhuvägi saab Arrow 3 kätte 2025. aasta neljandaks kvartaliks.

Iisraeli meedia märkis, et Arrow 3 on hetkel Iisraeli kõige arenenum raketitõrjesüsteem, mis peaks püüdma kinni vaenlase ballistilised raketid, kui need on veel väljaspool Maa atmosfääri. Käib töö veelgi täiustatud süsteemi Arrow 4 kallal.

Iisrael paigaldas esimese Arrow 3 süsteemi oma õhuväebaasi 2017. aastal ning seda kasutatakse riigi kaitsmiseks võimalike rünnakute eest Iraanist ja Süüriast.

Veebruari alguses sai teatavaks, et Saksamaa peab läbirääkimisi mitme relvatootjaga mitmekihilise raketitõrjekilbi ehitamiseks, mis võib maksma minna kuni 17 miljardit eurot. Seejärel teatati, et valitsus arutab Baieri tootja Diehl Defense'iga kuni kaheksa süsteemi IRIS-T ostmist 2-3 miljardi euro eest.

Lisaks peaks kavandatav raketitõrjekilp sisaldama kuni nelja miljardi euro väärtuses Israel Aerospace Industries'i süsteeme Arrow 3 ja USA õhutõrjeraketisüsteeme Patriot, millele Berliin võib kulutada kuni 10 miljardit eurot.

Samal ajal klassifitseeritakse Saksa IRIS-T-d keskmaa õhutõrjesüsteemideks, kuna Arrow 3 peab pakkuma kaitset pikema vahemaa tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles