Rootsi tõstis terroriohu taset (6)

Copy
Terroriohu taseme tõstmine tõi Stockholmis parlamendihoone juurde lisa politseipatrullid, 17. august 2023
Terroriohu taseme tõstmine tõi Stockholmis parlamendihoone juurde lisa politseipatrullid, 17. august 2023 Foto: Fredrik Sandberg / TT / EPA / Scanpix

Rootsi kaitsepolitseiamet Säpo tõstis täna terroriohu taset viieastmelisel skaalal neljandale pügalale.

Taset kergitati «suurenenud ohult», kus see oli olnud 2016. aastast saadik, «suurele ohule», ütles Säpo juht Charlotte von Essen ajakirjanikele.

Von Essen rõhutas, et terroriohu taseme tõstmine ei ole seotud ühegi konkreetse juhtumi või tegijaga. Tema sõnul on see strateegiline pikaajaline otsus ning kõrgem ohutase võib kehtida pikemalt.

Säpo juht mainis pressikonverentsil ohtu, mida kätkeb endas vägivaldne islamism. Ta lisas, et kadunud ei ole ka vägivaldse paremäärmusluse oht ning üldpilti mõjutab Venemaa sõda Ukraina vastu.

Von Esseni sõnul on tegemist strateegilise pikaajalise otsusega ning kõrgem ohutase võib kehtida pikemalt.

Rootsi, nagu ka naaberriik Taani, on näinud viimastel kuudel mitut avalikku koraani rüvetust, sealhulgas põletamisi, mis on vallandanud vastureaktsioonina raevu ja hukkamõistu paljudes moslemiühiskondades.

Saudi Araabias Jiddah's baseeruv Islamikoostöö Organisatsioon (OIC) väljendas juuli lõpus pettumust Rootsi ja Taani üle, mis ei taha pärast mitut koraanipõletamist ikka vastavaid samme astuda.

Rootsi valitsus on moslemite pühakirja rüvetamise hukka mõistnud, kuid rõhutab, et sõna- ja kogunemisvabadust kaitseb põhiseadus.

Ühtlasi tugevdas valitsus alates 1. augustist piirikontrolli ja sellega seoses on mitu lääneriiki ümber vaadanud oma reisisoovitusi Rootsi.

Näiteks USA kutsus 26. juulil oma kodanikke olema tähelepanelik Rootsis seoses terroriohuga.

Suurbritannia välisministeerium teatas pühapäeval, et terroristid võivad suure tõenäosusega püüda läbi viia rünnakuid Rootsis. Samuti märkis ministeerium, et Rootsil on õnnestunud edukalt nurjata mitu kavandatud rünnakut ja pidanud nendega seoses kinni mitu inimest.

Rootsi võimud on samas hoidunud kommenteerimast, kas nad on nurjanud mõne rünnaku või võtnud kedagi kinni.

Eesti välisministeerium soovitab Rootsis viibides suurtest rahvakogunemistest hoiduda. «Julgeoleku olukorra halvenemise tõttu soovitame olla tavapärasest tähelepanelikum ja hoiduda suurtest rahvakogunemistest,» on kirjas Reisi Targalt veebilehel.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles