Tai uue võimuliiduga liitub lahkuva valitsusjuhi armeega seotud partei

Copy
Tai ametist lahkuv peaminister Prayut Chan-o-cha juuli lõpus kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkuni 71. sünnipäeva pidustustel.
Tai ametist lahkuv peaminister Prayut Chan-o-cha juuli lõpus kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkuni 71. sünnipäeva pidustustel. Foto: NARONG SANGNAK

Tai ametist lahkuva peaministri ja endise riigipöörde juhi erakond, mida toetab sõjavägi, teatas neljapäeval, et liitub opositsiooni juhitava koalitsiooniga ajal, mil valimistejärgne ummikseis kuningriigis näib jõudvat lõpule.

Erakond Ühendatud Tai Rahvas (UTN) teatas, et lisab oma 36 mandaati mitmeparteilisele ühendusele, mille kutsus kokku Pheu Thai. Hääletus uue peaministrikandidaadi üle korraldatakse ilmselt teisipäeval.

Peaminister Prayut Chan-o-Cha kandideeris UTN-i juhtiva kandidaadina maikuistel valimistel, vähem kui kümmekond aastat pärast seda, kui ta haaras võimu riigipöördega, millega kukutati Pheu Thai valitsus.

Valijad ei toetanud kuigi arvukalt armee toetusega parteisid, seevastu reformistlik Liigume Edasi (MFP) toetub paljude noorte ja linnastunud taide häältele.

Kuid samas nurjasid konservatiivsed senaatorid MFP juhi Pita Limjaroenrati kandidatuuri hääletusel. Senaatorid on vastu tema otsustavusele reformida kuninglike solvangute seadusi ja asuda võitlema monopolide vastu.

Eksiilis elava endise peaministri Thaksin Shinawatraga seostatud erakond Pheu Thai tuli valimistel teiseks ja on MFP väljakukkumise järel võtnud võimuliidu loomise ohjad enda kätte.

Lisaks UTN-ile sisaldab koalitsioon ka erakonda Bhumjaithai, mis on veel üks sõjaväe toetusega partei. See kõik viib aga paljusid õigustatud küsimuseni, kuivõrd erinev on uus valitsus vanast, kui selle selja taga on suur osa armeest.

Valitsusjuhiks saamiseks peab kandidaat koguma parlamendi mõlemas kojas enamuse. Rahvasaadikute arv on 500 ja senaatorite oma 250, kelle on määranud ametisse viimane hunta.

Endine armeejuht Prayut on öelnud, et lahkub poliitikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles