Venemaa lõpetas Sahharovi keskuse tegevuse

Copy
Andrei Sahharovit kujutav seinamaaling Berliinis
Andrei Sahharovit kujutav seinamaaling Berliinis Foto: Tobias Schwarz / AFP / Scanpix

Moskva linnakohus teatas avalduses, et otsustas laiali saata Sahharovi keskuse inimõigusühenduse, mis alustas tegevust peaaegu kolm aastakümmet tagasi.

Kohus põhjendas otsust väidetavalt ebaseaduslikult korraldatud konverentside ja näitustega.

See on järjekordne näide Kremli lämmatamisstrateegiast liberaalsete vaadetega organisatsioonide vastu, mis seavad kahtluse alla ametliku narratiivi ning arvustavad sealjuures Moskva sõjategevust ja sissetungi Ukrainasse.

Maineka rahunobelisti Andrei Sahharovi nime kandev rühmitus on alates asutamisest 1996. aastal korraldanud sadu debatte, näitusi ja muid üritusi.

2015. aastal kogunesid organisatsiooni algatusel tuhanded inimesed avaldama viimset austust Kremli müüride lähedal mõrvatud opositsioonipoliitikule Boriss Nemtsovile.

Aprillis tõsteti rühmitus oma ajaloolistest ruumidest välja.

Kremli kriitikute sõnul suruvad võimud teisitimõtlejaid üha julmemalt maha, enamik opositsioonitegelasi on kas trellide taga või eksiilis ning tähtsamad inimõigusühendused suletakse.

Jaanuaris andis kohus korralduse sulgeda ka Venemaa vanim inimõigusorganisatsioon Moskva Helsingi Grupp.

End kodanikuühiskonna lipulaevana tõestanud Memoriali saatsid Venemaa võimud laiali 2021. aasta lõpus, vaid mõni kuu enne seda, kui Putin saatis väed Ukrainasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles