Hiina alustas «karmi hoiatusena» Taiwani ümbruses sõjaväeõppust

Copy
Hiina sõjalaev õppusel Taiwani kontrolli all olevate Matsu saarte lähistel. Foto on illustratiivne.
Hiina sõjalaev õppusel Taiwani kontrolli all olevate Matsu saarte lähistel. Foto on illustratiivne. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Hiina alustas laupäeval Taiwani ümbruses sõjaväeõppust «karmi hoiatusena», olles väljendanud pahameelt demokraatliku omavalitsusega saare asepresidendi William Lai vahepeatuse üle USAs.

«Hiina Rahvavabastusarmee Idatandri väejuhatus alustas laupäeval mereväe ja õhujõudude ühiseid õhu- ja merepatrulle ning õppust Taiwani saare ümbruses eesmärgiga harjutada sõjalaevade ja -lennukite koordineerimist ja nende võimet haarata kontroll õhus ja merel,» tsiteeris riiklik uudisteagentuur Xinhua sõjaväe teadet.

Hiina peab Taiwani enda omaks ja on lubanud selle ühel päeval vajadusel jõuga tagasi võtta. Pekingi poliitiline ja sõjaline surve saarele on viimastel aastatel kasvanud.

«Hiina jälgib olukorda tähelepanelikult ja võtab kindlaid ning jõulisi meetmeid oma riikliku suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse kaitsmiseks,» ütles välisministeeriumi kõneisik avalduses.

Lai on võtnud saare iseseisvuse kohta julgemaltki sõna kui president Tsai Ing-wen, keda Peking niigi enda suhtes vaenulikuks peab.

Järgmisel aastal peetavate Taiwani presidendivalimiste üks kandidaate Lai peatus ametlikult USAs vaid ümberistumiseks, et lennata sealt edasi Paraguaysse, kus ta võttis osa sealse riigipea Santiago Peña ametisse vannutamise tseremooniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles