Zelenskõi: Hollandi ja Taani F-16 annetus on ukrainlaste jaoks ajalooline ja inspireeriv (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Hollandi peaminister Mark Rutte kaaskonnaga Eindhoveni õhuväebaasis, taustal hävitaja F-16.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Hollandi peaminister Mark Rutte kaaskonnaga Eindhoveni õhuväebaasis, taustal hävitaja F-16. Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas esmalt varem täna ajalooliseks Hollandi otsust anda Kiievile hävituslennukid F-16, millega ukrainlased saavad märksa tõhusamalt lüüa tagasi Venemaa okupatsiooniväe sissetungi; hiljem järgnes sarnane otsus ka Taanist, kus peaminister Mette Frederiksen andis teada 19 selle moodsa hävitaja kinkimisest Kiievile.

«Kolmas punkt täna on meie jaoks täiesti ajalooline, võimas ja inspireeriv,» ütles Zelenskõi pressikonverentsil koos Hollandi peaministri Mark Ruttega Eindhovenis asuvast lennuväebaasist.

«See on järjekordne samm Ukraina õhukilbi tugevdamise suunas.»

Rutte allkirjastas varem päeval Zelenskõi üllatusvisiidi käigus F-16 hävituslennukite Kiievile tarnimise leppe.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Hollandi peaminister Mark Rutte žestikuleerimas
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Hollandi peaminister Mark Rutte žestikuleerimas Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters / Scanpix

«Holland ja Taani võtavad kohustuse anda F-16-ned üle Ukrainale, kui tingimused taoliseks üleandmiseks on täidetud,» ütles Rutte.

Hävitajate Ukrainale tarnimise üksikasju ei ole avalikustatud.

Washingtonil on USA sõjalise varustuse või relvastuse müügi või tarne puhul oma liitlastele paika pandud karmid reeglid.

Kahe päeva eest nõustus Washington, et Holland ja Taani võivad Kiievit varustada USAs toodetud sõjalennukitega.

Zelenskõi eesmärk oli üllatusvisiitidega tarnelepped üksikasjades viimistleda.

Hollandi ja Taani pühapäeval tehtud ametlikud avaldused F-16 hävitajate andmise kohta on Zelenskõi jaoks kauaoodatud positiivne uudis.

"F-16-d annavad kahtlemata uut energiat, enesekindlust ja motivatsiooni võitlejatele ning tsiviilisikutele. Olen kindel, et see toob kaasa uued tulemused Ukraina ja ülejäänud Euroopa jaoks," ütles Zelenskõi.

Ukraina loodab lennukite abiga saada eelist lahinguväljal, sest praegust vastupealetungi alustati Kremli okupatsiooniväe vastu ilma õhutoeta, mis tähendab ukraina sõjaväelaste sattumist suuresti Vene lennuväe ja suurtükitule armu alla.

Esialgu on selgusetu, millal hävitajad jõuavad kohale või kui palju neid Ukraina õhus lendama hakkab. See kõik sõltub, kui kiiresti Ukraina piloodid ja toetav taristu valmis saab, ütles Rutte varem päeval.

"F-16-d ei aita koheselt nüüd sõjapingutusega. Tegu on niikuinii pikaajalise kohustusega Hollandilt," sõnas Rutte.

Tema sõnul soovib Holland näha lennukeid töös niipea kui võimalik.

"Mitte järgmisel kuul, see on võimatu, kuid loodetavasti peatselt pärast seda," ütles ta.

Mõni tund hiljem saabus Zelenskõi Taani lõunaosas asuvasse Skrydstrupi lennuväebaasi. Seal võtsid teda lisaks Frederiksenile vastu veel välisminister, kaitseminister ja ka kroonprintsess Mary.

Zelenskõid võttis Taani lennuväebaasis vastu kõrgetasemeline esindus eesotsas peaminister Mette Frederikseniga.
Zelenskõid võttis Taani lennuväebaasis vastu kõrgetasemeline esindus eesotsas peaminister Mette Frederikseniga. Foto: Sergei Gapon / AFP / Scanpix

Frederikseni sõnul kingib Taani Ukrainale 19 lennukit, millest "loodetavasti" kuus jõuavad kohale uue aasta paiku, veel kaheksa järgmisel aastal ja ülejäänud viis aastal 2025.

"Palun võtke seda annetust kui Taani vankumatu toetuse sümbolit teie riigi vabadusvõitlusele," ütles taanlasest valitsusjuht.

Rutte võttis Zelenskõi Eindhoveni lennuväebaasis vastu avasüli
Rutte võttis Zelenskõi Eindhoveni lennuväebaasis vastu avasüli Foto: Rob Engelaar / EPA / Scanpix

Holland ei täpsustanud ametlikult, kui mitu lennukit on neil kavas Kiievile anda. Zelenskõi ütles oma Telegrami kanalis, et Ukraina saab 42 hävitajat.

Hollandlased ja taanlased veavad kava koolitada välja ukraina piloodid, kes suudaks lennata USA-s valmistatud hävitajatega. Programmiga on liitunud 11 riiki, koolitus peaks lõppema tõenäoliselt 2024. aasta alguse poole.

Zelenskõi keeldus ütlemast, kui palju Ukraina piloote läheb Taani ja hiljem Rumeeniasse väljaõpet saama, viidates julgeolekuohule.

Taani teatas reedel, et koolitusprogramm algab sel kuul. Ametnikud on varem öelnud, et Ukraina piloodid vajavad väljaõppeks kuus kuni kaheksa nädalat.

Frederiksen ütles, et Taanis on juba kohal "enam kui 70" ukraina lendurit, kes valmistuvad väljaõppega alustamiseks.

Agressorriigi Venemaa välisminister Sergei Lavrov hoiatas varem, et Moskva käsitleb F-16 saatmist Ukrainale kui «tuumaohtu», sest need sõjalennukid on võimelised kandma tuumalõhkepäid.

Tagasi üles