KOHALIK VAADE Venemaa mõjuagendid õõnestavad Ukrainat edasi (4)

Ukraina julgeolekuteenistuse kõrge ametnik Oleh Kulinitš arreteeriti 2022. aasta juulis kahtlustatuna riigireetmises.
Ukraina julgeolekuteenistuse kõrge ametnik Oleh Kulinitš arreteeriti 2022. aasta juulis kahtlustatuna riigireetmises. Foto: Dbr

Vene mõjuagendid tegutsevad Ukraina eri võimutasanditel, muu hulgas parlamendiliikmete seas üsna vabalt, õõnestades nii riigi kaitsevõimet.

Mõni nädal enne Venemaa täiemahulist sissetungi rääkis Ukraina endine peaminister (2014–2016) Arseni Jatsenjuk huvipakkuva episoodi oma ametiajast. Talle helistas Venemaa välisministri Sergei Lavrovi asetäitja Grigori Karassin ja palus mitte vallandada diplomaat Ruslan Demtšenkot asevälisministri ametikohalt. Karassin selgitas Jatsenjukile, et Demtšenko on «meie kontaktisik». Jatsenjuk siiski ei kuulanud Moskva soovitust ja lasi Demtšenko lahti.

Hiljem selgus, et Demtšenko pole mitte ainult Kremli kontaktisik Kiievi kõrgeimates võimuešelonides, vaid kõrgetasemeline Vene agent, kes on juba aastakümneid Dnepri kaldal Vene Föderatsiooni huve edendanud.

Selgus, et see «kontaktisik» oli üks peamisi ideolooge, kes ärgitas Ukraina saadikuid toetama parlamendis nn Harkivi lepinguid Venemaaga. President Viktor Janukovõtši ajal pikendas Ukraina 2010. aastal 25 aasta võrra lepingut, mis lubas Vene Föderatsiooni Musta mere laevastikul rentida Krimmis asuvaid sõjaväebaase. Vastutasuks sai Kiiev Vene gaasi ostmisel allahindlust.

Tagasi üles