ÜRO: Talibani ajal on tapetud üle 200 eksametniku ja julgeolekutöötaja (1)

Copy
Talibani liikmed kontrollimas Kabulis autot. Foto on illustratiivne.
Talibani liikmed kontrollimas Kabulis autot. Foto on illustratiivne. Foto: Samiullah Popal / EPA / Scanpix

Afganistanis on pärast Talibani võimuhaaramist kaks aastat tagasi tapetud kohtuväliselt üle 200 endise valitsusametniku ja julgeolekujõudude liiget, selgus täna avaldatud ÜRO raportist.

ÜRO abimissioon Afganistanis (UNAMA) on dokumenteerinud 2021. aasta 15. augustist, mil Taliban võimu haaras, kuni 2023. aasta juuni lõpuni vähemalt 800 inimõiguste rikkumist endiste valitsusametnike ja julgeolekujõudude liikmete suhtes.

«De facto (Talibani) julgeolekujõud võtsid isikuid kinni, tihti lühiajaliselt, enne, kui nad tapeti. Mõned toimetati kinnipidamiskeskustesse ja tapeti vahi all, teised viidi teadmata kohtadesse ja tapeti seal. Nende surnukehad jäeti maha või anti üle pereliikmetele,» öeldi raportis.

ÜRO inimõigusvolinik Volker Türk ütles koos raportiga avaldatud pressiteates, et see «annab kainestava ülevaate nende inimeste kohtlemisest, kes olid seotud endise valitsus- ja julgeolekujõududega».

«Veelgi enam, arvestades, et neile kinnitati, et neid ei võeta sihikule, on see rahva usalduse reetmine,» lisas ta.

Türk kutsus Talibani võime täitma oma kohustused rahvusvahelise inimõiguste seaduse alusel, hoides ära edasised rikkumised ja võttes nende toimepanijad vastutusele.

Talibani-juhitav Afganistani välisministeerium tõrjus ÜRO raportis esitatut, väites, et ei ole teadlik ühestki Talibani ametnike sooritatud inimõigusrikkumisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles