Surovikin kõrvaldati Vene õhu- ja kosmoseväe juhi kohalt

Postimees
Copy
Sergei Surovikin.
Sergei Surovikin. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP/SCANPIX

Varem Venemaa agressioonisõda Ukrainas juhtinud kindral Sergei Surovikin on vallandatud ka Venemaa õhu- ja kosmosejõudude ülema kohalt.

Vene meediakanal RBC teatas eile, et Surovikin on vallandatud Vene õhuvägede juhataja kohalt. RBCga rääkinud anonüümse allika sõnul viibib Surovikin «lühiajaliselt eemal».

«Armeekindral Sergei Surovikin eemaldati ametipositsioonilt seoses üleviimisega teisele töökohale ja on [kaitseministeeriumile] kättesaadav. Praegu viibib ta lühiajaliselt eemal,» teatas allikas.

Varem sel kuul öeldi, et Surovikin on pandud koduaresti.

Uueks ajutiseks juhiks on määratud kosmoseväe staabiülem kindralpolkovnik Viktor Afzalov.

Surovikinit pole avalikkuse ees nähtud pärast seda, kui Wagneri palgasõdurid juunis Venemaal mässasid. Kahtlustatakse, et Surovikin teadis Jevgeni Prigožini juhitud mässust ette. Uuriva ajakirjanduse andmetel oli Surovikin ka Wagneri eraarmee auliige.

Wagneri mässu järel peeti kinni vähemalt 12 kõrgetasemelist Vene sõjaväeohvitseri, teiste hulgas Surovikin. Veel 15 kõrget sõjaväelast on ametist tagandatud või on nende ametikohustuste täitmine peatatud.

Surovikin on jõhkra taktika kasutamise tõttu Süürias ja Tšetšeenias tuntud ka ka kui kindral Armageddon.

Oktoobris kamandati Surovikin juhtima Venemaa sõda Ukrainas, kuid juba jaanuaris pidi ta selle koha loovutama kindral Valeri Gerasimovile.

Spekuleeritakse, et Surovikinil on paksu verd nii Gerassimovi kui Vene kaitseminister Sergei Šoiguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles