Ungari vabastas vanglaist enam kui 1400 välismaist inimsmugeldajat

Copy
Migrandid liikumas Ungari-Serbia piiri lähedal raudteel. Foto on illustratiivne.
Migrandid liikumas Ungari-Serbia piiri lähedal raudteel. Foto on illustratiivne. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Ungari on vabastanud vanglaist enam kui 1400 süüdimõistetud välismaist inimsmugeldajat, ütlesid täna võimud.

Eelmisel kuul alustas Euroopa Komisjon menetlust Ungari vastu seoses peaminister Viktor Orbáni valitsuse aprillis langetatud otsusega vabastada vanglatest inimkaubitsejad ja anda neile aega kolm päeva riigist lahkumiseks.

Ungari ütles siis, et nende ülerahvastatud vanglais on 2600 inimest 73 välisriigist, mis on 13 protsenti kõigist vanglaasukaist, ning see läheb maksumaksjaile maksma kena summa.

«Oleme vabastanud 1468 välismaalasest kinnipeetavat, kes on süüdi mõistetud inimeste smugeldamises,» teatas riiklik karistusteenistuste amet AFPle e-kirjas.

Raevukalt rändevastane Orbán süüdistab Brüsselit seaduste läbisurumises, mis tema sõnul vaid julgustavad rännet.

«Ungari pidi võtma vastu selle otsuse inimkaubitsejate suhtes, sest Brüssel ei panusta piirikaitse hinda, ent karistab Ungarit, kui vanglad on ülerahvastatud,» ütles asesiseminister Bence Rétvári varem.

Euroopa Komisjoni sõnul ei ole ühtegi süsteemi, mis jälgiks, kas inimsmugeldajad kannavad oma vastavatel kodumaadel ülejäänud karistust.

Austria on eriti vihane oma naaberriigi otsuse üle ja tugevdas piirikontrolli.

Ungaril on kaks kuud aega selgitada, kuidas kavatsetakse vastata Brüsseli murele või vastasel juhul võib EK alustada kohtuasja Budapesti vastu.

Orbánil on pidevalt mõni kana kitkuda Euroopa Komisjoniga. Näiteks juunis otsustas Euroopa kohus, et Ungari ei ole täitnud oma kohustusi ühenduse seaduse alusel ning on takistanud inimestel asüüli taotlemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles