ÜLEVAADE Putinita peetavat BRICSi kohtumist varjutavad erimeelsused haarde laiendamises

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Ukrainat toetav naine ja kliimamuutustega võitlemisel suuremaid pingutusi nõudvad meeleavaldajad eile Johannesburgis konverentsikeskuse lähistel, kus toimub BRICSi tippkohtumine. 
Ukrainat toetav naine ja kliimamuutustega võitlemisel suuremaid pingutusi nõudvad meeleavaldajad eile Johannesburgis konverentsikeskuse lähistel, kus toimub BRICSi tippkohtumine. Foto: MICHELE SPATARI/AFP/Scanpix

Arenevate majanduste liidu BRICSi tippkohtumise keskseks tüliõunaks kerkis ennekõike Hiina ja Venemaa soov ühendust oma mõjuvõimu kasvatamise nimel laiendada, kuid ametlike arutelude taustal hõõgub ka küsimus sõjast Ukrainas.

Üleeile Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) Johannesburgis alanud ja täna lõppeva kohtumise eel küttis pikalt kirgi Venemaa presidendi Vladimir Putini võimalik osalemine, kuid Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) väljastatud vahistamismääruse tõttu jättis sõjakuritegudes süüdistatud riigipea reisi ära ja lõi kaasa videosilla vahendusel. Tema asemel sõitis LAVi presidendi Cyril Ramaphosa võõrustatud kokkusaamisele välisminister Sergei Lavrov.

Viie riigi loodetud jõudemonstratsioonile heidab varju aga üksmeele puudumine laienemise küsimuses, kus Hiina ja Venemaa on suutnud küll oma paati meelitada LAVi, kuid India ja Brasiilia kahtlevad lääne ja eelkõige USA pahandamise kartuses uute liikmete, näiteks Iraani ja Kuuba vastuvõtmise arukuses, kirjutas The Wall Street Journal.

«Peaksime lubama rohkematel riikidel ühineda BRICSi perega ja koguma oma tarkuse kokku, et muuta üleilmselt valitsemist ausamaks ja mõistlikumaks,» lausus eile Hiina president Xi Jingping, viidates Pekingi ambitsioonile kasvatada organisatsiooni tugevamaks rivaaliks juhtivate tööstusriikide ühendusele G7 ja Washingtonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles