Nausėda: Prigožini surm muudab vähe ega paranda julgeolekuolukorda

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda Ukraina kolleegi  Volodõmõr Zelenskõiga
Leedu president Gitanas Nausėda Ukraina kolleegi Volodõmõr Zelenskõiga Foto: Ukraina presidendiamet / Zuma Press Wire / Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda ütles, et Vene erasõjafirma Wagner juhi Jevgeni Prigožini väidetav surm ei paranda julgeolekuolukorda.

«Prigožini surm, kui see tõesti kinnitust leiab, muudab vähe,» ütles Nausėda neljapäeval Kiievis.

«See näitab, et režiim jõuab uude järku, et need inimesed, kuidas te neid ka ei nimetaks, tapavad juba üksteist, kuid loomulikult ei tohiks arvata, et Prigožini surm lubab meil rahuneda või parandab kuidagi julgeolekuolukorda,» lisas president.

Nausėda sõnul on Wagneri palgasõdurite üks eesmärke kõigutada piirkonnas olukorda ja üritada korraldada provokatsioone.

«Meie ülesanne, meie püha kohus on kaitsta oma piiride julgeolekut, sest praegu on see kõige tähtsam, ja olla valmis ilma igasuguse kõhkluseta kaitsma oma julgeolekut koos ustavate partneritega,» lisas riigipea.

Venemaa lennundusamet Rosaviatsija teatas kolmapäeva õhtul, et samal päeval Moskvast Peterburi lennanud ja alla kukkunud eralennuki pardal viibis Wagneri palgasõdurite juht.

Prigožini surma kinnitasid talle lähedased kanalid suhtlusvõrgustikus Telegram, kuid ametlikku teadet selle kohta veel ei ole.

Mõni asjatundja kutsus üles ettevaatlikkusele ja märkis, et sellist teavet ei tohiks võtta kinnitusena Wagneri asutaja surma kohta.

Samas ütles Prantsuse valitsus neljapäeval, et tal on lennuõnnetuse asjaolude kohta põhjendatud kahtlusi.

Wagneri eravägi korraldas juuni lõpus Venemaal lühiajalise mässu, misjärel teatati, et Prigožin ja osa tema võitlejaid kolib Valgevenesse. Minsk väidab, et Wagneri liikmed treenivad Valgevene sõjaväelasi.

Leedu ja Poola andmetel on praegu Valgevenes umbes 4000 Wagneri palgasõdurit, osa neist Leedu-Poola piiri lähedal. Leedu piirivalveteenistuse juht väitis, et palgasõdurite arv võib seal ulatuda 4500ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles