Taiwan leevendab piiranguid Hiina turistidele

Copy
Turistid Kinmeni saartel, Taiwanile kuuluvatel väikesaartel, mis paiknevad vaid mõne kilomeetri kaugusel Hiina rannikust.
Turistid Kinmeni saartel, Taiwanile kuuluvatel väikesaartel, mis paiknevad vaid mõne kilomeetri kaugusel Hiina rannikust. Foto: SAM YEH / AFP / Scanpix

Taiwan teatas neljapäeval, et leevendab piiranguid Hiina ärireisijatele ja turismigruppidele, astudes sellega sammu lähemale turismisidemete taastamiseks Pekingiga.

Peking peatas üksikturistidele tuusikute väljastamise Taiwanisse 2019. aastal, mis oli selge märk suhete halvenemisest Taiwani presidendi Tsai Ing-weni ajal. Tsai keeldub tunnistamast Hiina väidet, et iseseisev Taiwan kuulub Pekingile.

Taiwan taasavas oma piirid pea kõigi riikide turistidele mullu oktoobris, pärast mitut aastat COVID-pandeemia piiranguid, ent Mandri-Hiina reisijad jäid endiselt keelu alla.

Taiwani valitsuse väinaüleste suhete eest vastutav allaasutus ehk mandri-asjade nõukogu teatas neljapäeval, et neil on kavas leevendada piiranguid ärireisijatele Hiinast alates esmaspäevast.

Üksikreisijad, kes on Hiina kodanikud, võivad taotleda Taiwani sisenemise luba mõnest teisest riigist alates 1. septembrist, ütles nõukogu pressiesindaja Jan Jyh-horng.

«Me lubame samuti Hiina turismigruppidel tulla Taiwanisse, ent esialgu maksimaalselt 2000 inimest päevas,» ütles ta.

Jani sõnul algab turismigruppide vastuvõtt kuu aja pärast, et võimaldada teha ettevalmistusi. Konkreetset kuupäeva ta ei esitanud.

«Taiwani turismigrupid saavad reisida Hiinasse, kuid esialgne arv piiratakse 2000 juures, tuginedes peegelmeetmele,» sõnas Jan.

Hetkel saavad vaid üksinda reisivad taiwanlased siseneda Hiinasse.

Küsimusele, kas selline hoiakumuudatus tähendab, et Taiwan ulatab õlipuuoksa Hiinale, vastas Jan, et Taipei loodab «taastada vahetusi kõigil tasandeil mõlema poole vahel».

Tema sõnul tegi Taipei esimese sammu ja loodab, et Peking vastab sellele positiivselt.

Turismivoog Hiinast kukkus kolinal pärast seda, kui Tsai ametisse asus 2016. aastal. Turismifirmad peavad selle põhjuseks seejärel tekkinud märksa negatiivsemat kuvandit saarest Hiina meedias, aga mõistagi ka Pekingi otsust lõpetada turismigruppidele lubade väljastamine.

Taiwani turismiühenduse esimees Ringo Lee ütles, et pandeemia-eelsel ajal moodustasid Mandri-Hiina turistid enam kui kolmandiku sektori külastajatest.

Koroonapandeemia järel on Peking oma piire vaikselt avanud ja lubanud ka oma kodanikel välismaale reisida, ehkki Taiwan sellesse nimekirja ei kuulu.

Hiina väitel on demokraatlik Taiwan osa emamaast ning Peking on pikka aega öelnud, et võtab saare kas või jõuga ühel päeval tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles