Putin avaldas "kaastunnet" seoses Prigožini lennuki allakukkumisega (2)

Copy
Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin.
Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin. Foto: Mihhail Klimentjev / Sputnik / AFP / Scanpix

Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin väljendas neljapäeval oma «kaastunnet» seoses päev varem Moskva lähedal alla kukkunud lennukiga, mille pardal võis hukkuda erasõjaväe Wagner juht ja paari kuu eest nurjunud mässukatset Kremli vastu vedanud Jevgeni Prigožin.

«Esmalt tahan väljendada siirast kaastunnet kõigi ohvrite perekondadele,» ütles Putin televisioonis üle kantud kohtumisel, nimetades vahejuhtumit «tragöödiaks».

Putin kirjeldas Prigožinit kui meest, kes tegi tõsiseid «vigu», kuid sellele vaatamata «saavutas tulemusi».

«Tundsin Prigožinit väga pikka aega, alates varastest 90-ndatest. Ta oli keerulise saatusega mees ja ta tegi tõsiseid vigu oma elus, ent ta saavutas õigeid tulemusi,» lisas Putin.

Riigipea sõnul on alustatud juurdlust «lennuõnnetuse» põhjuste kohta ning «see võtab mõnda aega».

«Seda viiakse läbi põhjalikult ja jõutakse järelduseni. Selles ei ole kahtlust,» ütles ta telepildis, millest oli näha kohtumist Ukraina isehakanud Donetski rahvavabariigi Deniss Pušiliniga.

Lennukatastroofi asjaolud on vallandanud ohtralt spekulatsioone võimalikust atentaadist.

Venemaa eriolukordade ministeerium teatas neljapäeval, et leitud on kõigi Tveri lähedal alla kukkunud lennuki pardal olnud 10 inimese surnukehad.

«Allakukkumispaigast on leitud 10 inimese - seitsme reisija ja kolme meeskonnaliikme surnukehad,» ütles ministeeriumi kõneisik, lisades, et otsimisoperatsioon on lõpule viidud.

Lennuki reisijate nimekirjas oli lisaks Prigožinile ka Wagneri juhtkonda kuulunud Dmitri Utkin.

Korralduse hävitada kättemaksuks paari kuu taguse mässu ja Moskva-retke eest Wagneri eraväe tippjuhtkond andis Putin, arvas Ameerika sõjauuringute instituut (ISW) neljapäeval.

Lääne analüütikute ettekanne märgib, et vaevalt oleksid Venemaa relvajõudude esindajad, eelkõige kaitseminister Sergei Šoigu ja kindralstaabi ülem kindral Valeri Gerassimov andnud käsu Prigožin tappa ilma Putini käsuta.

«Tõenäoliselt pidas kogu Venemaa poliitiline kogukond ja julgeolek Prigožini jätkuvat elus püsimist pärast Wagneri mässu Putini otsuseks,» seisab väljaandes.

ISW järelduse kohaselt andis käsu Prigožini mõrvamiseks Putin, eeldusel, et puuduvad tõendid vastupidise kohta.

Samas arvasid analüütikud varem, et tõenäoliselt ei tapa Venemaa president wagnerlaste juhti, sest kardab selle rühmituse palgasõdureid vihastada.

Wagneri võitlejad kirusid sotsiaalmeedias ringlevates videotes pärast teavet nende juhi hukkumise kohta Putinit, edastas varem neljapäeval ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

«Oodake meid,» hüüab ühes videos tee ääres seisev rühm palgasõdureid, keda väidetakse olevat Wagneri võitlejad.

«Palju räägitakse sellest, mida Wagner selles olukorras ette võtab. Ütleme ühte, et me juba alustame, oodake meid,» ütleb üks videol olevatest meestest.

Teises videos süüdistab arvatav Wagneri palgasõdur Prigožini mõrvas otse «väikest Kremli raibet», millega vihjab ilmselt Putinile.

«Me kõik näeme, et see saatan on liiga palju mänginud. Oodake edasisi käske,» ütles mees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles