USA uurib erinevaid teooriaid Prigožini lennuki allakukkumise kohta

BNS
Copy
24. augusti õhtul mälestati mitmel pool Moskva tänavatel Jevgeni Prigožini hukkumist.
24. augusti õhtul mälestati mitmel pool Moskva tänavatel Jevgeni Prigožini hukkumist. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Vene erasõjafirma Jevgeni Prigožini lennuk võidi alla tulistada Venemaa territooriumilt välja lastud maa-õhk tüüpi raketiga, vahendas uudisteagentuur UNIAN neljapäeval meediakanali Reuters informatsiooni.

Kaks teema tundlikkuse tõttu anonüümsust soovinud USA ametnikku ütlesid Reutersile, et teave on esialgne ja seda kontrollitakse.

«USA uurib mitmeid teooriaid selle kohta, mis põhjustas Prigožini lennuki allakukkumise. Sealhulgas võimalust, et seda tabas maa-õhk tüüpi rakett,» ütlesid ametnikud Reutersile.

Wall Street Journal kirjutas samal ajal luureandmetele viidates, et Prigožin tapeti, kuid väljaande allikad raketitulistamise versiooni ei toetanud.

«Esimesed luureandmed näitavad, et Prigožin tapeti,» kirjutas meediakanal.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles varem päeval, et tema riigil polnud mingit pistmist Prigožini väidetava surmaga allakukkunud lennukis ja andis mõista, et süüdlasi tuleks otsida Kremlist.

«Meil pole mingit pistmist selle asjaga, kindel, mis kindel. Arvan, et igaüks teab, keda see puudutab,» ütles riigipea ajakirjanikele päev pärast eralennuki allakukkumist.

Vene meedia vahendas kolmapäeva õhtul riikliku lennundusagentuuri Rosaviatsija teadet, mille kohaselt oli Moskvast Peterburi teel olnud eralennuki reisijate nimekirjas ka Prigožini nimi.

Pentagonil puudub teave Prigožini lennuki alallaskmisest raketiga

Pentagoni kõneisik, brigaadikindral Patrick Ryder.
Pentagoni kõneisik, brigaadikindral Patrick Ryder. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

USA kaitseministeerium teatas neljapäeval, et neil puudub teave, mis toetaks teooriaid, mille kohaselt kasutati Vene erasõjafirma Wagneri juhi Jevgeni Prigožini lennuki allatulistamiseks maa-õhk raketti.

«USA sõjaväelastel pole teavet, mis viitaks sellele, et juhtunus osales maa-õhk rakett,» ütles Pentagoni pressiesindaja Pat Ryder.

Ryder nimetas ühtlasi kuuldusi raketi kasutamise kohta ebatäpseks.

Lääne meedias levisid päeval mitmesugused teooriad Prigožini lennuki allakukkumise põhjuste kohta, mille seas ka versioon, et lennuk võidi alla tulistada Venemaa territooriumilt välja lastud maa-õhk tüüpi raketiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles